Terug

Griepvaccinatie campagne van start

13 oktober 2023
3 min
Griepvaccinatie campagne van start

Elk jaar krijgen patiënten met een verhoogd risico op complicaties of overlijden door de griep (influenzavirus) namens hun huisarts de griepvaccinatie toegediend. Maar ook gezondheidspersoneel van zorginstellingen worden aanbevolen om zich te beschermen tegen de griep. De samenstelling van het vaccin wordt elk jaar aangepast op de virussen waarvan experts denken dat die volgend winterseizoen rond zullen gaan. 

Griepvaccinaties voor gezondheidszorgpersoneel

Werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving en voor het verlenen van optimale zorg. Vaccineren van gezondheidszorgpersoneel in zorginstellingen wordt aanbevolen om hen te beschermen tegen griep en om overdracht naar (kwetsbare) patiënten te voorkómen. Naast vaccineren wordt geadviseerd om de algemene hygiënemaatregelen goed in acht te nemen zoals regelmatig handen wassen.

Waarom de griepprik?

De griep komt elk jaar weer opduiken en kan voor ernstige gevolgen zorgen. Mensen ouder dan 60 jaar en doelgroepen die aan bepaalde aandoeningen lijden hebben hier een verhoogd risico op. Deze groepen ontvangen een uitnodiging voor een gratis griepprik. Dat is de beste bescherming tegen de griep. 

Wat voor symptomen geeft de griep?

De griep begint vaak met plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Over het algemeen duurt het gemiddeld 1 tot 3 weken voordat je weer beter bent. Je kan de griep krijgen door in aanraking te komen met het griepvirus (influenzavirus). Dit gebeurt vaak doordat de virusdeeltjes zich via de lucht verspreiden als iemand niest of hoest. Het is een besmettelijke ziekte. 

De griep of toch een verkoudheidsvirus?

Verkoudheid kan worden veroorzaakt door verschillende andere virussen zoals het rhinovirus, het coronavirus of het RS(respiratoir syncytieel) (respiratoir syncytieel) -virus. Verkoudheid zorgt bij volwassenen bijna nooit voor koorts.

Voor wie is de griepprik bedoeld?

  • mensen met een cochleair implantaat.
  • mensen van 60 jaar en ouder
  • mensen met hart en vaatziekten
  •  mensen met longziekten
  • mensen met diabetes (suikerziekte)
  •  nieraandoeningen
  • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, zoals chemotherapie.
  • werkenden binnen de gezondheidszorg die in aanraking komen met bovenstaande doelgroepen

Dit jaar krijgt een aantal groepen voor het eerst een uitnodiging voor een gratis griepprik. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een cochleair implantaat.

Wanneer kan je het beste een griepprik halen?

Het wordt aangeraden om de griepprik vanaf half oktober te halen. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Het duurt 2 weken voordat het lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en eind november.

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon