Terug

Hoe houd je jezelf overeind als dokter en als mens?

12 juni 2023
3 min
Hoe houd je jezelf overeind als dokter en als mens?

"De grootste zorg waar we in de toekomst voor staan, zijn onze zorgprofessionals. Zitten zij goed in hun vel dan kunnen ze ook de beste zorg leveren aan de patiënt" aldus Marga Gooren.

Verhaal achter het verhaal

Marga begon in 2000 als huisarts. Ze heeft dit werk met heel veel plezier gedaan, maar ze had al snel zoiets, dit blijf ik niet voor altijd doen. De verantwoordelijkheid voor personeel, financiën, een eigen onderneming, dat vond ze maar niets. En een consult met een patiënt voor maximaal 10 minuten dat was voor haar te kort. Juist het verhaal achter het verhaal vond ze het leukste en dat kost meer tijd. Ze kwam voor het werk van haar man in het buitenland terecht in Shanghai en daarna gingen ze naar Singapore, waar ze ook een baan als huisarts kreeg aangeboden alleen kreeg ze geen werkvergunning. 

Coachingspraktijk

“Dit was het moment om een coachingspraktijk te beginnen. Ik had nu wel weer mijn eigen bedrijf en heb daarom ook heel veel moeten leren mbt marketing, websites bouwen.” Na twee jaar kwam ze terug naar Nederland en bleef ze als coach werken. “Ik kon mijn eigen tijd indelen en ging me focussen op dokters.” Zodoende is zij begonnen met het coachen van artsen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En daarnaast is zij boeken gaan schrijven. Haar eerste boek gaat over zelfcompassie voor dokters. “Het boek is echt goed voor mensen die erg zelfkritisch zijn,   altijd hard werken en veel in hun  hoofd zitten; zoals het geval is bij veel dokters”. 

Wil ik dit nog blijven doen?

De meeste artsen die bij Marga komen, zijn vastgelopen in wat ze nu doen. Ze vragen zich af : “Wil ik dit nog blijven doen? Sommige zijn arts geworden, omdat hun ouders het al waren of omdat ze dachten dat het wel leuk was om te doen. Anderen werden arts, omdat het echt een roeping is. En in beide groepen lopen artsen steeds vaker vast. Als het niet echt je hart heeft en je moet in deze huidige tijd dokter zijn? En ook als je je hart heeft en je moet in deze huidige tijd dokter zijn? Dan loop je vast.

Niet zeuren

Typische dokterseigenschappen zijn: “de lat hoog leggen, verantwoordelijk voelen, de patiënt op de eerste plaats zetten en geen zwakte mogen tonen. Niet zeuren maar doorgaan. Maar hoe houd je jezelf overeind als dokter en mens in de zorg waar zoveel druk is? Niet alleen artsen maar ook andere zorgverleners gaan ver in de zorg voor anderen en vergeten zichzelf. Marga zorgt ervoor dat je op een positieve manier weer in je kracht wordt gezet.

Verder lezen? Lees het artikel 'De werkdruk voor (vrouwelijke) (huis)artsen wordt steeds hoger'

In 2010 richtte Marga Aqua & Lime op en sindsdien coacht en traint zij met name vrouwelijke artsen op het gebied van veerkracht, zelfzorg en werkplezier. Ze is auteur van het boek ‘Veerkracht voor vrouwelijke artsen‘ en co-auteur van ‘Hart voor de dokter'. Ze werkt als coach mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het effect van coaching op de persoonlijke ontwikkeling van artsen via Challenge & Support.

Marga
Coach & trainer voor (vrouwelijke) artsen
Marga
Marga heeft een eigen coachingspraktijk Aqua & Lime en coacht artsen op het gebied van veerkracht, zelfzorg en werkplezier

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als huisarts

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon