Eerder schreven wij het artikel 'Hoe houd je je overeind als dokter en als mens'? Deze keer het vervolg van ons interview met Marga. Marga werkt met “vrouwelijke artsen die tijd en energie tekort komen voor alles wat ze willen en moeten doen”. Op haar website staat:
De werkdruk voor (vrouwelijke) (huis)artsen wordt steeds hoger. Ze krijgen er steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij, ze moeten aan steeds meer kwaliteits- en nascholingseisen voldoen en daarnaast wordt verwacht dat ze thuis de kinderen helpen met huiswerk, een bruisend sociaal leven hebben, gezond zijn en er goed uitzien.
Waarom vrouwen?
Voornamelijk vrouwen lopen vast. De medische wereld is nog steeds een masculiene wereld (ook al zijn er tegenwoordig steeds meer vrouwen) en daar lopen vrouwen tegenaan. Al hebben ze het soms zelf niet eens door. We leven nog steeds in een wereld waarin van vrouwen wordt verwacht dat ze fulltime werken en net als mannen meedoen. Daarnaast wil je ook een goede moeder zijn. Dus het is nooit goed of het deugt niet. Je voelt je steeds tekort schieten.” Daarin ondersteunt Marga, en heeft ze haar tweede boek over geschreven.
Kern van coaching
“De kern van coaching is: wie ben je nou eigenlijk? Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Waar gaat het nu om in het leven? Daar eerst naar terug en dan checken: klopt het wat je doet. Voor heel veel mensen is dat ja, het klopt precies. Hoe blijf je dat doen op een gezonde manier? Daar komt zelfcompassie dan vaak om de hoek kijken. Een deel van mijn klanten, 5 - 10 %, gaat inderdaad iets anders doen. En dan soms buiten de medische wereld of een ander vak. Ik heb een huisarts in mijn praktijk gehad, die was onderprikkeld en is een opleiding MBA gaan doen. Deze dokter werkt nu in de publieke gezondheidszorg.”
Doelgroep verandert
Marga haar doelgroep verandert ook steeds qua leeftijdscategorie. Het gaat in golfbewegingen. Toen ze haar praktijk startte, had ze artsen tussen de 35 - 50 jaar en nu zijn het de wat jongere artsen. Artsen die de opleiding zijn gestart en zich afvragen: wil ik dit wel? Ga ik hier mee door? Of als ze al in een specialisatie zijn: wil ik wel verder in deze specialisatie? Dat is zorgelijk, dat zij hier nu al mee worstelen. Marga is nu begonnen met haar derde boek: De onmacht waar een huisarts soms tegenaan kan lopen.
Burn-out of morele stress?
“In Amerika zeggen ze: Een burn-out is geen burn-out maar morele stress. Burn-out is je kunt het niet meer aan, de werkdruk is te groot geworden. Morele stress is je weet wat je moet doen, maar je kan het niet leveren. En je kan daar ook niks aan veranderen, dat is dubbele machteloosheid.” Zo verplaatst de aandacht zich van oorzaken in de dokter naar oorzaken in het systeem, waar het grootste probleem zit.
Marga is co-auteur van ‘Hart voor de dokter' met zelfcompassie aan het werk. Wij hebben een examplaar van dit boek mogen weggeven aan een van onze volgers!! Volg ons: