Terug

Hoe veilig is het werken bij jou in de praktijk?

22 juni 2022
2 min
Hoe veilig is het werken bij jou in de praktijk?

Als je aan het werk bent in de huisartsenpraktijk zijn er altijd wel veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Wist je dat deze risico’s in kaart moet worden gebracht in een zogenoemde Risico- inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)? Dit arbo-instrument is wettelijk verplicht voor alle organisaties in de Huisartsenzorg. Bij minder dan 25 medewerkers is een toets van een extern bureau niet noodzakelijk, anders wel.

Welke risico's zijn er?

De RI&E start met het inventariseren van de risico’s. Welke risico’s spelen er in jouw organisatie? Het doel is om alle risico’s die binnen de praktijk kunnen spelen op één lijst te hebben. Je kunt hierbij gebruikmaken van zogenoemde RI&E-instrumenten. Eens in de zoveel tijd moet het document geactualiseerd worden, ook bij grote veranderingen in de arbeidsomstandigheden. Het opstellen van de RI&E wordt vaak gedaan door de huisarts of praktijkmanager. 

Samenwerken kan handig zijn

Uit de RI&E en het plan van aanpak kunnen punten komen die zowel individueel als gezamenlijk geregeld moeten worden. Het is bovendien aan te raden om op sommige gebieden samen te werken met de andere bedrijven in het pand, zoals BHV en ontruiming. Ook zijn sommige verantwoordelijkheden vastgelegd in het huurcontract, bijvoorbeeld verantwoordelijkheden met betrekking tot brandveiligheid. De huurders kunnen de verhuurder hierop aanspreken.

RI&E is voor iedereen

Vanaf mei 2022 biedt SSFH een compleet vernieuwde Risico- inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) aan. De nieuwe RI&E sluit aan op de nieuwe aanpassingen in de Arbocatalogus welke ook in 2022 op onderdelen is geactualiseerd en door de Nederlandse Arbeidsinspectie is goedgekeurd. Is de RI&E ingevuld? Zorg dan dat deze ook voor de andere medewerkers ter inzage ligt. Zo is iedereen zicht bewust van de aanwezige arbeidsrisico’s en oplossingen.  

Hoe is het bij jullie in de praktijk geregeld? En wie zorgt dat de RI&E up to date blijft?

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als verpleegkundig specialist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon