Terug

Hoge uitstroom triagisten door negatieve werkbeleving

21 oktober 2022
3 min
Hoge uitstroom triagisten door negatieve werkbeleving

Triagisten ervaren steeds vaker een negatieve beïnvloeding van de werkbeleving door factoren als de complexere zorgvraag, meer veeleisende patiënten in een 24/7-economie en de tekorten op de arbeidsmarkt. Ook ervaren zij werkdruk, gedeeltelijk komt dit door het 'oneigenlijk gebruik' van de spoedzorg. Er ligt een rol voor managers om triagisten het grotere plaatje te laten zien.

Hoge uitstroom

Daarnaast is het belangrijk dat triagisten worden gewaardeerd in hun werk. Dit komt voort uit het onderzoek van Leeuwendaal in opdracht van de SSFH. Zij deden onderzoek naar de werkbeleving onder triagisten en de situatie rond de grote uitstroom onder triagisten. Uit eerder onderzoek in 2016 bleek dat triagisten redelijk positief waren over hun werkbeleving. Terwijl uit recente cijfers hoge uitstroom in het vakgebied blijkt. Om deze reden is er onderzoek gedaan.

Advies voor managers

Uit het onderzoek zijn er aanbevelingen, voornamelijk voor de managers. Hierbij een overzicht: 

  • Bekijk mogelijkheden voor gedragsbeïnvloeding van het publiek om de druk op de spoedzorg te verminderen. Voorlichting en communicatie is hierbij van belang en er zijn meer mogelijkheden. Daarbij promoot het vak van triagist, zodat het mes aan twee kanten snijdt: werving van arbeidskrachten is ook een vorm van voorlichting aan het publiek.
  • Meer aandacht voor actief peoplemanagement. Zorg dat het zodanig wordt georganiseerd dat het een goede gewoonte wordt die je volhoudt.
  • Leer nog meer van elkaar over peoplemanagement en de interactie tussen medewerkers en managers. Zorg voor gerichte opleidings- en ontwikkelmogelijkheden voor managers.
  • Waar personeel moeilijk is te vinden, is ook anders organiseren een optie. Voorkom een eenzijdige blik op technische oplossingen bij het anders organiseren. Neem de behoeften van triagisten direct mee bij het maken van nieuwe organisatievormen.
  • Zorg voor evenwicht bij de inzet van zzp’ers tegenover vaste krachten. Mensen die zich rechtvaardig behandeld voelen, presteren beter. Zie daarnaast toe op de naleving van de wet DBA en kwaliteit van de zzp’er. 
  • Onderzoek mogelijkheden om functies en taken van de triagist te combineren met andere rollen en taken binnen of buiten de  huisartsenposten. Kijk ook naar de manier waarop misverstanden die er soms leven bij werkgevers en werknemers (zoals onjuiste aannames over fiscale regels)
  • Advies is om de kwaliteit van arbeid te verbeteren, door te werken aan werkdruk en veerkracht. Nog voordat er wordt nagedacht over salarisaanpassingen. Meer samenwerken met dagpraktijken (via bijvoorbeeld regio-organisaties) en niet elkaar beconcurreren. Daarbij mogelijke succesverhalen en best practices delen met elkaar.
  • Het verlagen van instroomeisen is een laatste weg om te onderzoeken.

Wil je meer lezen? Bekijk het hele onderzoek.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als physician assistant

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon