Terug

Huisarts Chantalle: "We zijn onszelf aan het ziek maken"

26 juni 2023
3 min
Huisarts Chantalle: "We zijn onszelf aan het ziek maken"

Chantalle werkt momenteel twee dagen als huisarts. Dat doet ze inmiddels vijf jaar. Tijdens haar werk kwam ze erachter dat ze op het spreekuur vooral symptomen aan het bestrijden is. Vandaag het 1e artikel van het interview.

“Ik heb niet altijd tijd en ruimte om echt met die oorzaken aan de slag te gaan en ik ben dus vaak meer ziektemanagement aan het doen dan echt welzijn, waar gezondheid een onderdeel van is, aan het bevorderen. Daarnaast voelde ik me als huisarts, toen ik net afgestudeerd was, ook communicatief en inhoudelijk niet altijd bekwaam om de oorzaken op een juiste manier te bespreken en welzijn op een juiste manier te bevorderen. Daar had ik voor mijn gevoel nog wat meer kennis en kunde voor nodig."

Leefstijlopleiding

Daarom is Chantalle naast haar huisartsopleiding ook de leefstijlopleiding voor artsen gaan doen bij de Academie voor leefstijl en gezondheid. Dus officieel is zij leefstijlarts. “En daarnaast ben ik ook diverse coachingsopleidingen gaan doen. Juist ook omdat ik niet met het vingertje wil wijzen. Maar juist ook altijd naast die persoon wil blijven staan. Ik wil vanuit de positieve invalshoek prikkelen; doe je eigenlijk wel wat goed is voor jou? Want ik geloof dat mensen altijd wel weten als het ergens niet goed met ze gaat.”

Maagklacht is een symptoom

“Maar de grootste bottleneck daarbij is tijd. Vaak is er gewoon geen tijd. Je hebt standaard 25 tot 30 consulten op een dag en je hebt eigenlijk maar 10 minuten per patient. Iedereen verdient op een bepaalde manier meer aandacht dan je kan geven. Er is gewoon niet meer tijd. Door alle taken die extra op ons bordje zijn terecht gekomen. En daarom ervaren we met z’n allen alleen maar minder tijd in plaats van meer tijd. Terwijl de problematiek alleen maar ingewikkelder wordt en de maatschappij alleen maar zieker. Als je kijkt naar 1970 had maar circa 20% van de bevolking overgewicht, nu zitten we op 53%. We zijn onszelf echt ziek aan het maken en we gaan maar door.”Er is gewoon geen tijd..

Lees ook het volgende artikel met Chantalle: 'Na verlies van mijn vader en zusje, wilde ik doen wat ik echt leuk vind'

Chantalle is werkzaam als leefstijlhuisarts bij een huisartsenpraktijk en daarnaast heeft zij als leefstijlarts en coach haar eigen bedrijf genaamd Dokter Chantalle. In haar praktijk wil zij oorzaken aanpakken in plaats van symptomen bestrijden. Samen met mensen brengt zij in kaart wat goed is voor hun hoofd, lijf en ziel zodat ze echt het leven kunnen gaan leiden wat hen blij, krachtig en gelukkig maakt. 

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als physician assistant

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon