Terug

Je hersenen verleiden met binaural beats

2 januari 2024
2 min
Je hersenen verleiden met binaural beats

In elk oor laat je een verschillende toonfrequentie horen. Je hersenen nemen het frequentieverschil tussen beide tonen waar en juist dat verschil tussen beide frequenties: dat is de binaural beat. Een techniek die, wetenschappelijk bewezen, uitkomst kan bieden bij het behandelen van o.a. ADHD, autisme, slaapproblemen en pijn. Maar ook kan bijdragen aan een betere concentratie en diepe ontspanning.

Het is een illusie

Binaural beats zijn niets anders dan een auditieve (= met betrekking tot het gehoor) illusie (= niet echt, oftewel een onjuiste waarneming). Je bent als het ware je hersenen aan het misleiden, door een toon te creëren uit twee daadwerkelijk bestaande toonfrequenties, die er eigenlijk niet is. Om het verschil in beide tonen goed waar te kunnen nemen, is een koptelefoon of het gebruik van oordopjes daarom essentieel.

Tot rust brengen van een overactief en overgeprikkeld brein

Deze techniek werd in 1839 voor het eerst ontdekt door de wetenschapper Heinrich Wilhelm Dove (what's in a name?). Met deze techniek is het vervolgens mogelijk om bijvoorbeeld een overactief brein tot rust te brengen of te zorgen voor meer concentratie. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat deze techniek effectief kan zijn bij het behandelen van ADHD, autisme, slaapproblemen, pijnbestrijding maar ook bij meditatie, diepe ontspanning of levendig dromen.

Trainen van je hersenen

Het is echter geen kwestie van één keer luisteren naar de binaural beats. De hersenen moeten echt getraind worden hierin, voordat je de vruchten ervan plukt. Wil je je rustig, ontspannen, kalm en slaperig voelen, dan moet je je hersengolffrequentie verlagen naar alpha (8 - 15 Hz), theta (4 - 7 Hz) of delta (0.1 - 3 Hz). Wil je juist geconcentreerd, alert en actief zijn, dan moeten de frequenties in de hersenen juist verhoogd worden naar bèta (16 - 30 Hz) of gamma (31 - 100 Hz).

Laagdrempelig toe te passen

Doordat de binaural beats tegenwoordig zelfs op Spotify en YouTube te vinden zijn, is het laagdrempelig om ze te gebruiken wanneer je even in de bus zit, wilt studeren, 's avonds voor het slapengaan of wilt ontspannen en/of mediteren. Het is echter wel belangrijk, om het effectief te laten zijn, dat ze op de juiste manier worden toegepast.

Sabine
Social media expert
Sabine
Sabine weet alles over social media en het delen van leuke content. Als vaste blogster van Huisartswerkt deelt ze dit graag met jullie!

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als anders

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon