Terug

Kabinet komt werkgever tegemoet & flexkrachten krijgen meer zekerheid

7 april 2023
2 min
Kabinet komt werkgever tegemoet & flexkrachten krijgen meer zekerheid

Werknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden. Deze contractpauze is nu nog zes maanden. Daarbij komt er een totaalverbod op nulurencontracten.

Arbeidsmarkt verbeteren

De strengere regels maken onderdeel uit van een pakket waarmee minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de arbeidsmarkt wil verbeteren. Ook gaat het kabinet zelfstandigen verplichten een ‘betaalbare’ arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nu is deze verzekering nog vrijwillig en niet elke zelfstandige kan of wil de premie betalen.

Werkgevers krijgen ook meer duidelijkheid

Behalve dat flexkrachten meer zekerheid krijgen, komt het kabinet ook werkgevers tegemoet. Zo kunnen kleinere bedrijven met een langdurig zieke werknemer al na een jaar duidelijkheid krijgen of ze die werknemer mogen vervangen. Nu is dat pas na twee jaar. Als de zieke medewerker in het tweede jaar herstelt, dan kan die alleen nog terugkeren als de functie nog niet is ingevuld en er een vacature is.

Deeltijd-ww tijdens crisis

Daarnaast komt het kabinet met een vorm van deeltijd-ww voor bedrijven die door een crisis of calamiteit worden getroffen (zoale een brand of de uitbraak van een pandemie zoals bij corona). Bedrijven kunnen in dat geval maximaal een halfjaar lang hun personeel minder of op een andere plek laten werken, zonder dat dit ten koste gaat van ww-rechten. Zo kan het personeel zijn baan behouden en kan het bedrijf de kosten drukken en overeind blijven.

Bron: AD.nl

Anne
Arbeidsmarktspecialist
Anne
Anne heeft Arbeid & Organisatie gestudeerd met afstudeerrichting Strategisch Human Resource Management. Zij is werkzaam bij een werving- en selectiebureau in de huisartsenzorg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als huisarts

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon