Terug

Leefstijlprogramma opzetten in afrika?

8 november 2022
3 min
Leefstijlprogramma opzetten in afrika?

Afgelopen zomer is Colette samen met haar partner twee maanden naar Malawi geweest voor ontwikkelingshulp. Zij waren werkzaam in een bestaand project in de buurt van Rumphi (lees ongeveer 60 kilometer van de dichtstbijzijnde supermarkt vandaan). Het project biedt op verschillende manieren chronische zorg aan mensen in de regio. Onder andere door middel van thuiszorg en het geven van voorlichting.

Lees in deze blog Colette haar bevindingen:

Mij was gevraagd om met name te kijken of aandacht voor leefstijl (preventie) zou kunnen werken in Malawi.

Eerst maar eens een aantal keer meehobbelen met de lokale verpleegkundigen. Er worden met name huisbezoeken gebracht aan chronisch zieken mensen in en radius van 25 kilometer rondom Rumphi. Gelukkig zaten we niet in het regenseizoen en waren de zandwegen redelijk begaanbaar. Onderweg af en toe even navraag doen naar een locatie waar iemand zou moeten wonen. Straatnamen zijn er niet, het is 3 keer links af en dan bij de bananenboom naar rechts.

Op de veranda van veelal rieten hutjes heb je dan een gesprek over medicatie, klachten en alle zorgen die bij hun chronische aandoening komt kijken. 

Mensen krijgen vaak al op jonge leeftijd een stroke, met alle gevolgen van dien.

Preventief op zoek gaan naar mensen met hypertensie gebeurt weinig. Als smaakversterking wordt heel veel zout gebruikt en het hebben van overgewicht wordt gezien als mooi, gezond, rijk en krachtig. Daarbij is ook oorzaak en gevolg een lastig begrip hier.

Even achter mijn oren krabben, een leefstijlprogramma opzetten?

Eerst nog maar even verder meehobbelen met de lokale verpleegkundigen, wat klinische lessen geven betreffende diabetes, voetcontrole, hypertensie en samenspraak met Paul Hagedoorn een voorzetkamer van een petfles gemaakt. 

Halverwege onze tijd in Malawi ben ik dan toch gestart met een leefstijlprogramma, in het kader van we gaan het gewoon doen en we zien wel.

Om de mensen te vangen hebben we een hypertensie outreach gehouden, waarbij iedereen zijn bloeddruk kon laten meten en we tegelijkertijd de buikomvang hebben gemeten. In kleine groepjes hebben we uitleg gegeven over het belang van leefstijl en de invloed op onze gezondheid. Indien geïnteresseerd konden ze zich aanmelden voor een groepsprogramma (per dorpje een groepsprogramma).

Zo leuk ook om het groepsprogramma te bedenken en te creëren. Zo heb ik een voedingsspel en suikerspel gemaakt.  Creativiteit ten top en zo dankbaar.

Inmiddels ben ik ruim een maand thuis en loopt het programma nog steeds en….. met succes zo blijkt! De kracht van de groep werkt ook in Malawi!"

Colette
Stoppen met roken coach & Eigenaar Peukuit.nl & Docent Inholland Academy
Colette
Peukuit.nl is actief in Alkmaar en in Schagen en begeleidt mensen bij stoppen met roken op individuele basis en in groepsverband en het wordt vergoed door de zorgverzekeraar!

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent i.o.

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon