Het is straks niet meer mogelijk om als POH-GGZ aan de slag te gaan bij een huisartsenpraktijk via een zzp-constructie. Dat heeft de Belastingdienst besloten. Bestaande overeenkomsten kunnen gewoon blijven bestaan, maar als er een nieuwe POH-GGZ wordt aangetrokken is dit alleen mogelijk via een detacheringsbureau of de kanidaat zelf in dienst te nemen (bron: LHV).
Fiscale consequenties
Als de kandidaat toch als zzp'er aan de slag gaat, kan dit fiscale consequenties hebben. Dit komt omdat de Belastingdienst van oordeel is dat een POH-GGZ in dienstbetrekking werkzaam is. De meeste POH-GGZ hebben namelijk geen BIG-registratie. Hierdoor kunnen zij niet zelf tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor hun eigen handelen. Ook is de POH-GGZ niet eindverantwoordelijk, maar werkt onder de eindverantwoordelijkheid van de huisarts. Dat betekent dat de huisarts wel de mogelijkheid moet hebben om aanwijzingen of instructies te geven aan de POH-GGZ om aan die eindverantwoordelijkheid te kunnen voldoen.
Hoe zit dit met andere functies?
Waarnemend huisartsen kunnen wel via een overeenkomst van opdracht werken in de huisartsenpraktijk. Voor andere functies wordt dit lastig omdat deze meestal onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts werken. Hierdoor wordt aangenomen dat er sprake is van een gezagsrelatie volgens de Belastingdienst en zij de overeenkomst als een verkapt dienstverband zien. Wat de impact van dit besluit van de Belastingdienst is, hangt af van uw situatie.
Bij vragen, neem dan gerust contact op met de juristen van de LHV via jz@lhv.nl. Zij kunnen persoonlijk advies geven.