Een Verpleegkundig Specialist (VS) is een HBO-opgeleide BIG-geregistreerde verpleegkundige die aanvullend een tweejarige studie Master Advanced Nursing Practice heeft voltooid. Als specialist combineer je verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen en werk je zelfstandig naast de huisarts. Anne is al geruime tijd Verpleegkunig specialist. In deze blog vertelt ze over haar werkzaamheden en de community.
Landelijke ontwikkeling implementeren
Mijn naam is Anne Delahaije, 41 jaar en in 2012 afgestudeerd aan de MANP van Zuyd Hogeschool. Ik ben VS-AGZ en omdat ik ben afgestudeerd voor 2015, draag ik niet de titel MSc, maar MANP. Gelukkig is die titel toen veranderd, omdat het recht doet aan de inhoud en zwaarte van de opleiding. Het maakt ook meer duidelijk wat het niveau is en wat men van deze professional mag verwachten. Ik ben praktiserend in de 1e lijn, in de huisartsenzorg. Daarnaast werk ik sinds 8 jaar als docent, en ben ik sinds 2 jaar hoofdopleider van de MANP van Zuyd Hogeschool. Mijn taken als hoofdopleider zijn gericht op het versterken van het curriculum, het versterken van de praktijkinstellingen en daarmee het positioneren van de VS en het borgen van de kwaliteit. Ook ben ik verantwoordelijk om landelijke ontwikkelingen te implementeren. Andersom proberen we ook landelijk bij te dragen om het beroep te ontwikkelen en de positie te versterken.
Brug van extramudaal en intramudaal
De VS in de eerste lijn wordt op veel verschillende manieren ingezet. Vaak is het substitutie van zorg: van de huisarts naar de VS. Dat zijn in beginsel de minder complexe medische klachten, maar dat is niet altijd vooraf trieerbaar. Daarbij zie je ook dat VS'en zich in de jaren ontwikkelen en dat het deskundigheidsgebied zich uitbreidt. Vaak is er dan ook in de spreekuren weinig verschil meer zichtbaar tussen de arts en de ervaren VS. Ook kiezen sommige VS'en een specifiek aandachtsgebied. Zo is Maartje Spit, onze co-voorzitter, expert op het gebied van huidkankerzorg in Nederland. De ontwikkeling van de VS die zich richt op complexe ouderen en palliatieve zorg, neemt ook toe. Vaak is er dan een samenwerking met de wijk, of is het de VS in de wijk die de schakel maakt met de huisartsenzorg. De VS bevindt zich vaak op de brug van extramuraal en intramuraal. 1e lijn is natuurlijk breder dan huisartsenzorg, ook op de huisartsenpost worden VS'en ingezet. De wijkzorg is ook eerstelijnszorg, en de ambulance ook. De anderhalve lijns zorg (step up) wordt ook vaak gezien als 1e lijnszorg. De nuldelijnszorg valt erbuiten, maar ook daar zitten veel raakvlakken. De VS heeft in al die lijnen nog haar positie in te nemen, en er zijn veel kansen en mogelijkheden. Juist in de nulde-, eerste en anderhalvelijns zorg zijn er gaten, die de VS goed kan vullen. De VS is regiebehandelaar. Door zowel de medische kennis als de verpleegkundige kennis (die van hoog niveau is), is het mogelijk om een hoge kwaliteit van zorg te leveren. De VS is bekwaam in het doen van onderzoek, kan evidence genereren en implementeren. En dat, terwijl de VS naast het bed staat. De manier waarop de VS werkt, is exact zoals het ooit is bedacht: een master opgeleide professional aan het bed, daar waar de patient er baat bij heeft.
Verpleegkundig Specialist onmisbaar
De VS heeft zich in de afgelopen 25 jaar bewezen: we zijn niet meer weg te denken in dit veranderende zorglandschap. De visie van de overheid op passende zorg maakt dit nog duidelijker: we zijn gezondheidskundigen (dat woord zou ik prefereren boven verpleegkundige). VS'en beschikken over de juiste combinatie van KVA (kennis, vaardigheden en attitude) om patiënten te leren gezondheidsvaardiger te worden. Aan de voorkant, zodat er minder zorgconsumptie is. Maar bovenal om de burger in zijn/haar kracht te zetten: want een autonomere persoon is per definitie ook gelukkiger. We kunnen als VS dus bijdragen aan het individuele en collectieve geluk, en de individuele en collectieve gezondheid. Het vergt echter een mindswitch en voor bepaalde beroepsgroepen is dit moeilijk. Het vergt een grotere verandering van visie op zorg, welzijn, gezondheid en organisatie van zorg. Dit is een cognitief proces waar de gehele maatschappij in mee zou moeten. En dat is precies het knelpunt: we zien dat op kleine schaal de meeste disciplines wel de meerwaarde zien en begrijpen van de VS, maar het komt bijna altijd voort uit positieve ervaringen met een individuele VS. En dat is kwetsbaar.
Ontstaan community
Naast mijn werkzaamheden ben ik, samen met Maartje Spit, co-voorzitter van het Netwerk VS 1ste lijn. Dit netwerk valt onder de beroepsvereniging V&VN, en dan specifiek onder de afdeling V&VN VS. Wij besturen het netwerk met Saskia Kobes, Saskia Claassen en Nathalie van Elck. Nathalie is ook bestuurslid van de beroepsvereniging en zo houden we de lijnen kort. Ieder heeft afgesproken taken. We besturen het netwerk onbezoldigd. Het netwerk bestaat sinds ongeveer 2011, en dreigde in 2017 een stille dood te sterven. Omdat we als VSen in de eerste lijn nog veel werk hebben in de positionering, vonden we het belangrijk om een nieuwe doorstart te maken. Zo ontstond de community: het is geen statische website waar het bestuur brengt en leden komen halen, maar een uitwisseling om te brengen en te halen. We hebben betrokken leden nodig om het tot een succes te maken. Ondertussen bestaat de community al sinds 2018 en we blijven groeien en ontwikkelen. We stellen ons visiedocument elke 2 jaar bij, en daarmee ook onze ontwikkeldoelen. Op die manier kunnen we blijven aansluiten bij landelijke ontwikkelingen en behoeftes van de leden. Ik ben bijzonder trots op onze e-learnings die worden ontwikkeld (bij voorkeur) door VS'en, en soms door eigen leden. We hebben nu ongeveer 350 leden, en we zouden graag alle VS'en uit de eerste lijn in onze community laten deelnemen! We weten dat het er meer zijn dan we aan leden hebben.
Wil je meer weten over het vak Verpleegkundig Specialist en welke opleidingen er zijn? Lees meer op de pagina voor Verpleegkundig Specialist. Als je op zoek bent naar een baan als Verpleegkundig Specialist, maak dan gratis en vrijblijvend een profiel aan. Of ben je op zoek naar personeel? Ga naar de pagina Werkgevers.