"Vitaal Ouder worden. Dat gun je je grootouders, je ouders, je ooms en tantes en natuurlijk jezelf. Helaas is fit en vitaal zijn niet voor alle mensen in de derde levensfase weggelegd. Om de groeiende groep senioren vitaal te krijgen én te houden, is een grote maatschappelijke opgave. We moeten de zorg anders organiseren, waarbij preventie en positieve gezondheid centraal staan." Aldus Kirsten van der Kuijp-Karmeisool van GGD Zuid-Holland Zuid.
Zelfredzaamheid senioren
Volwassenen en senioren worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen wanneer zij in een volgende levensfase komen. Hoe groot die uitdagingen zijn, is afhankelijk van iemands vitaliteit, veerkracht, netwerk en de mogelijkheid om zelf regie te voeren. Het huidige zorglandschap vraagt in toenemende mate meer zelfredzaamheid van (toekomstige) senioren.
Echter, de mogelijkheden om te participeren in de samenleving en de eigen levensloop te bepalen nemen juist af. De zorg is minder toegankelijk geworden, enerzijds door de toenemende personeelsschaarste, anderzijds door de toegenomen zorgvraag bij het stijgende aantal senioren (dubbele vergrijzing). Niet alleen heeft iedere partij in het medische en sociale domein daarin een rol te vervullen, maar we moeten het vooral samen doen.
Preventie bij volwassenen en ouderen
Preventie is altijd al onderdeel geweest van de huisartsenzorg, maar zeker de afgelopen jaren werd steeds meer aan huisartsen gevraagd om meer werk te maken van preventie bij volwassenen en ouderen. Terwijl huisartsen zijn gehinderd in zowel tijd als capaciteit. Daarnaast zien huisartsen in toenemende mate kwetsbare ouderen met uiteenlopende medische, maar ook sociale vragen, tijdens het spreekuur. Het ontbreekt aan overzicht van alle interventies of contactpersonen binnen een wijk om een patiënt goed door te verwijzen.
Daarnaast zag GGD ZHZ dat publiekscampagnes, zoals We Zijn Zelf het Medicijn, dat de kwetsbare doelgroep onvoldoende wordt bereikt. Hun ambitie is om preventieve activiteiten beter te laten aansluiten bij de inwoners. De inwoners die in grote getalen in bij de huisarts zitten. Kortom, alle reden om de nuldelijnszorg en de eerstelijnszorg beter met elkaar te verbinden.
Nuldelijnszorg en eerstelijnszorg
In het streven naar een grotere impact bundelen GGD ZHZ en Drechtdokters nu de krachten. Het is van belang dat nuldelijnszorg en eerstelijnszorg in nauwere verbinding met elkaar staan. Op die manier krijgen volwassenen en senioren eerder een passend preventief aanbod of worden zij tijdig doorverwezen naar de eerstelijnszorg. Met als doel dat inwoners zolang mogelijk doen wat zij belangrijk vinden in het leven.
Het idee is om bijeenkomsten aan te bieden aan senioren bij huisartspraktijken in bijvoorbeeld één wijk. Drechtdokters kan bij de huisartsen ophalen wat de behoefte is qua preventie of in kaart brengen welke sociale thema's frequent terugkomen in de spreekkamer. De GGD ZHZ kan voorlichting geven over de verschillende dimensies van vitaliteit, zoals beweeg regelmatig, eet gezond en blijf nieuwsgierig. Aan de precieze uitwerking van deze bijeenkomsten wordt nog gewerkt.
* Op 11 oktober 2022 hebben DrechtDokters en GGD ZHZ hun samenwerking op het thema Vitaal Ouder worden bevestigd door het ondertekenen van een intentieverklaring. Voor DrechtDokters was dit door medisch bestuurder Cees Bijl. DPG Cees Vermeer ondertekende de verklaring namens GGD ZHZ.