‘’Had ik deze opleiding nou maar eerder gekozen!’’ Dat waren mijn woorden halverwege de opleiding tot doktersassistente. Vanaf de eerste kennismaking met mijn studieloopbaanbegeleider, tot aan het zetten van mijn handtekening op mijn diploma, heb ik er nooit aan getwijfeld of dit wel bij mij zou passen. Ik wist gewoon dat ik al mijn kwaliteiten tijdens deze opleiding goed zou kunnen benutten.
Tijdens het eerste jaar leer je meer over de rol van de doktersassistente. Je start met een project om de werkplek van de doktersassistente beter te leren kennen, want een doktersassistente werkt niet alleen bij een huisartsenpraktijk, zoals veel misschien wel denken. Je kan ook aan de slag bij de polikliniek, GGZ, Laboratorium, verzorgingshuis en ga zo maar door. Je leert dat jij de spin in het web bent. Jij bepaalt namelijk aan de hand van telefonische triage wie er wordt gezien door de arts, welke patiënten bij de assistente op het spreekuur langskomen en welke klachten met advies kunnen volstaan. Gedurende de opleiding leer je telkens meer over de verschillende patiënten, ziektebeelden, medische handelingen en casuïstiek die je tegenkomt in de praktijk. Maar ook geneesmiddelenkennis, praktijkvoering, gesprekstechnieken en anatomie & fysiologie zijn belangrijke vakken tijdens de opleiding.
Het beroep van een doktersassistente is ontzettend veelzijdig, veel collega’s en ikzelf vinden dat ook zo leuk aan het werk. Je dagindeling is misschien wel hetzelfde, maar de patiënten en de handelingen die je tijdens zo’n dag tegenkomt verschillen iedere keer weer. In de ochtend start je bij de telefoon. De praktijk is bereikbaar vanaf 8.00 en de meeste patiënten bellen ook rond die tijd. Als er een man belt met een hevige onbekende hoofdpijn, weet jij dan wat je moet doen? De ochtend kan gevuld zijn met dit soort telefoontjes, maar er kunnen ook patiënten bij je aan de balie komen, die klachten hebben zoals buikpijn en kleine hoeveelheden plassen. Ze kunnen je vragen om de urine te controleren op een blaasontsteking. Deze patiënten kunnen later in de ochtend de praktijk bellen voor de uitslag van het onderzoek. Maar ook voor de uitslag van bloedonderzoeken.
‘s Middags of aan het einde van de ochtend heeft de assistente ook haar eigen spreekuur. Tijdens dit spreekuur verricht zij medische handelingen zoals bijvoorbeeld het uitspuiten van de oren, hechtingen verwijderen, injecteren, een bloeddrukmeting, wondverzorging, etc. Sommige assistentes hebben een aparte cursus gevolgd waardoor zij ook andere handelingen erbij mogen doen, zoals het maken van uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek en het soa spreekuur. Ook kan het voorkomen dat de patiënt niet op de praktijk kan komen. Dit zie je vaak bij ouderen die minder mobiel zijn. In dat geval kan de assistente ook bij de patiënt thuiskomen. Zij doet dan de visites, net als de huisarts. Natuurlijk verwerk je ook medische gegevens van de patiënt, met name specialistenbrieven, uitslagen, herhaalrecepten, episodes (hoesten, verkouden, covid) en andere informatie die van belang is. Al deze informatie wordt bijgehouden in het medisch dossier van de patiënt.
In de drie jaar dat je de opleiding volgt, leer je hoe je op een vriendelijke en accurate wijze een patiënt verder helpt. Je werkt veel zelfstandig maar ook samen met je collega’s. Je overlegt met de arts en bent betrokken bij de zorg rondom de patiënt. Je bent tenslotte de eerste lijnszorg, dit is laagdrempelige zorg waar iedereen gebruik van kan maken. Je hebt dan ook veel contact met andere disciplines in de zorg, denk aan de thuiszorg, apotheek, verzorgingshuizen en revalidatie. Door de kennis die je opdoet tijdens de opleiding over de behandelingen, ziektebeelden en geneesmiddelen kan je de patiënt vaak op de juiste manier verder helpen. Alles wat je leert kan je ook al snel toepassen in de praktijk. Kortom, vind je het leuk om afwisselend werk te doen, maar houd je ook van regelmaat?
Ben je betrokken, flexibel, leergierig, integer, vakkundig, empathisch en opzoek naar een uitdagende baan? Dan is het beroep van doktersassistente misschien wel iets voor jou! Je kan je ook altijd verder blijven ontwikkelen. Er kiezen ook veel voor om na de opleiding van doktersassistente, praktijkondersteuner te worden. Dan heb je je eigen spreekuur, waarbij je patiënten ziet uit de GGZ of met somatische klachten. Denk hierbij aan diabetes, COPD, hart en vaataandoeningen.Tijdens dit spreekuur begeleid je de patiënt, je geeft voorlichting, leefstijladviezen, bespreekt werking van medicatie en ook voer je controleonderzoeken uit. Net als de doktersassistente doe je veel zelf, maar de arts blijft de eindverantwoordelijke. De praktijkondersteuner is er ter ondersteuning van de arts en neemt ook al veel taken van hem over. Genoeg mogelijkheden binnen de huisartsenpraktijk!