Terug

Waarom vermijden we pijnlijke emoties?

17 januari 2023
2 min
Waarom vermijden we pijnlijke emoties?

Vermijden kan tijdelijk een prima oplossing zijn. Omdat je ergens niet aan wilt denken, of omdat je de rauwe waarheid niet verdraagt. Je trekt je letterlijk of figuurlijk terug en doet alsof er niets aan de hand is. Maar die vreselijke ruzie van jaren geleden, je bent het nooit vergeten. Het ongeluk wat je benam van je lichamelijke gezondheid gijzelt je figuurlijk. Het verliezen van die fijne baan, je bent nooit meer de oude geworden. 

Vermijden van het leven

Het vermijden van je pijnlijke emoties is ook het vermijden van het leven. Je passie, je liefde, je durf en je trots, al dat waar je hart sneller van gaat kloppen. Je belandt in een wereld van ogenschijnlijke rust, maar ook van onderkoeling en bevroren zijn. Je bloed stroomt niet werkelijk en je voelt geen prikkels, hooguit af en toe een pijnlijke herinnering die je snel weer wegstopt. Je leven heeft de schijn lijkt van vredig, maar inwendig raast er een oorlog die je sluipend beneemt van je levenskracht. 

Vrijheid terug krijgen

Het vraagt bergen lef om je verhaal te delen, want dan wordt het pas echt realiteit. Maar juist die harde, pijnlijke waarheid met alle emoties en lichamelijke sensaties die erbij horen kunnen jou je vrijheid terug geven. Je verdriet, schaamte, woede of rouw mogen ten volle bestaan, net als jij. Bevrijd van vermijding kan je levensenergie weer gaan stromen, het begin van een nieuwe fase, een fase van volledigheid.

Mirjam
Enthousiaste Praktijkondersteuner GGZ met het hart op de tong
Mirjam
Houd ervan om te zoeken naar de kern van het probleem en gaat daarbij pijnlijke thema's niet uit de weg.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als basisarts

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon