Terug

Wat proberen klachten jou te vertellen?

16 mei 2023
2 min
Wat proberen klachten jou te vertellen?

Leefstijl, voeding, bewegen was altijd een interesse van Juriaan. Hij had naast zijn baan als huisarts dan ook een sportbureau. Door een burn-out moest hij met zichzelf aan de slag en maakte hij een omslag. Het lijntje met zijn gevoel was hij zo goed als  verloren en zag in dat hij dat als eerste weer had te herstellen.

Tijdens dit proces kwam Juriaan erachter dat ook degene die bij hem op het spreekuur kwamen met klachten, eigenlijk niet kwamen voor die klachten. Dat was slechts een symptoom van iets anders, namelijk iets wat niet werkte in hun leven. Bijvoorbeeld een verkeerde baan of een krampachtige relatie. Mensen maakten keuzes die wel veilig voelden, maar eigenlijk niet goed voor hun waren en daardoor ontstond volgens Juriaan de vraag:

“Stel dat deze klachten jou eigenlijk iets proberen te vertellen wat zou dat dan zijn?” En dan weet eigenlijk iedereen haarfijn wat hij /zij moeten veranderen, alleen is dat zo spannend, dat men liever vasthoudt aan de vaste, bekende en dus veilige patronen. Hoe je mensen daar bewuster van kan maken? Daar is Juriaan mee aan de slag gegaan. “En dan kun je ook stappen maken die noodzakelijk zijn. Afgelopen jaren heb ik voor mijn gevoel meer waarde toegevoegd aan de gezondheid van mensen dan al die jaren daarvoor.”

Volgende keer het 2e gedeelte van het interview: 'Zorg je goed voor jezelf als je de ander op de eerste plek zet?' Blijf op de hoogte via Facebook.

Juriaan Galavazi is 15 jaar huisarts geweest en inmiddels arts, coach en auteur van de bestsellers 'Van klacht naar kans' en 'Jij bent de liefde'. Door zijn boeken, lezingen en coaching helpt hij mensen om zich zowel fysiek als mentaal fit te voelen.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkondersteuner

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon