Terug

Zorg je goed voor jezelf als je de ander op de eerste plek zet?

3 augustus 2023
2 min
Zorg je goed voor jezelf als je de ander op de eerste plek zet?

Hoe zorg je goed voor jezelf ook als niemand je daarin kan volgen? Deze vraag stelde Dokter Juriaan en hij heeft daarop het volgende antwoord: 

“We hebben vaak meegekregen om de ander op de eerste plek te zetten om een goed mens te kunnen zijn. Volgens mij is dat een grote misvatting, want iedere keer als we die ander op de eerste plek zetten dan gaan we weg uit onze authentieke kracht."

"Je kunt niet beter voor iemand anders zorgen dan eerst voor jezelf te zorgen. Ga je er zijn voor een ander, om daar een goed gevoel voor terug te krijgen of ga je er voor iemand zijn, zonder daar per se iets voor terug te willen? En iemand zien worstelen is juist heel vruchtbaar op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei."

"Ik vergelijk het altijd met een klein meisje dat net leert lopen. En iedere keer als zij bijna valt vang je het meisje op, met de beste intentie. Maar zal zij straks eerder of later leren lopen? Soms is het heel waardevol om iemand te laten struggelen en alleen maar aanwezig te zijn en eventueel een helpende hand te bieden als het echt noodzakelijk is. En daar zijn we niet zo goed in."

"De ander even laten op die plek en alleen een vraag stellen. We proberen vaker iemand zijn problemen op te lossen, niet om de ander te helpen, maar om eigenlijk onszelf van het gevoel te verlossen dat de ander aan het worstelen is.”

Lees ook: Wat proberen klachten jou te vertellen?

Juriaan Galavazi is 15 jaar huisarts geweest en inmiddels arts, coach en auteur van de bestsellers 'Van klacht naar kans' en 'Jij bent de liefde'. Door zijn boeken, lezingen en coaching helpt hij mensen om zich zowel fysiek als mentaal fit te voelen.

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als apothekersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon