Terug

Week van de werkstress

15 november 2021
3 min
Week van de werkstress

Deze week is de week van de werkstress! Het doel van deze week is om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress voorkomen kan worden. In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO afgelopen maandag heeft gepubliceerd.

Veelvoorkomend in de zorg

Met ons nuchtere, Hollandse verstand weten we dat een beetje gezonde stress juist kan bijdragen aan je productiviteit. Maar wat te doen als het niet bij stress om een enkele deadline blijft maar structureel aanwezig is?Door het grote tekort aan zorgpersoneel is structurele werkstress helaas veelvoorkomend in de zorg. Zorgverzekeraars erkennen het probleem en hebben meditatie-apps ontwikkeld en whitepapers geschreven. Zij adviseren om werkstress bespreekbaar te maken. Alles om te voorkomen dat een beetje beginnende stress eindigt in een zware burn-out.

Eerste signalen

Herken je de eerste signalen van werkstress, maar vind je het lastig om dit bespreekbaar te maken? We geven je graag wat tips!

  1. Houd bij welke situaties of werkzaamheden je stress opleveren. Je hoeft geen heel boekwerk te maken, maar met wat steekwoorden in een notitieboekje kun je na een week al een aardige input krijgen voor een gesprek met je werkgever.
  2. Hoe lastig en wellicht wisselend ook, probeer je gedrag te beschrijven wat door stress wordt veroorzaakt. Denk aan slapeloosheid, malen, concentratieproblemen, je terugtrekken, een eenzaam gevoel etc.
  3. Onderzoek wat je zelf zou kunnen doen om het stressgevoel te verminderen. Misschien steek je altijd als eerst je hand op wanneer je werkgever een vrijwilliger vraagt voor een extra klusje, houd je bepaalde werkzaamheden het liefst bij je die wellicht ook door een ander kan worden overgenomen of neem je buiten het werk om te weinig tijd voor beweging en ontspanning.

Gesprek werkgever

Met het inzicht dat je verkrijgt door bovenstaande bij te houden en te onderzoeken, kun je met een goed voorbereid verhaal naar je werkgever stappen. Als de stress al even aanwezig is, kan het lastig zijn om niet emotioneel te worden tijdens zo’n gesprek. Maar juist doordat je al wat onderzoek hebt gedaan, ben je beter in staat om je werkstress onder woorden te brengen en een constructief gesprek aan te gaan. Het bespreken zal al enorm opluchten. En samen met je collega’s kunnen jullie tot een oplossing komen om jouw stress te verminderen!

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als verpleegkundig specialist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon