Terug

Week van de Werkstress

6 november 2023
3 min
Week van de Werkstress

Er komt een event aan wat voor velen nuttig kan zijn. Iedereen herkent het wel, een hoge werkdruk, deadlines die eraan zitten te komen, een propvolle agenda. Dit alles zorgt natuurlijk voor een lading aan stress. SSFH gaat dit aanpakken tijdens de Week van de Werkstress 2023, wat plaats vindt van 13 t/m 17 november 2023. 

Hoe ontstaat werkstress?

Stress in, of door de werksituatie noemen we werkstress. Dat kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan ‘m ook zitten in hoe iemand werkdruk ervaart. Een werknemer die te perfectionistisch is, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben tekort te schieten of de controle te verliezen. Privéomstandigheden kunnen ook stress veroorzaken, bijvoorbeeld als iemand naast zijn baan mantelzorger is. Staan er te weinig herstelmogelijkheden en ‘opladers’ tegenover, dan kan stress leiden tot uitval met gezondheidsklachten.

Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Sterker: we hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren en het kan zelfs leiden tot ‘flow’. Is de spanning te groot, dan kan gezonde werkdruk omslaan in stressklachten. Onze prestaties, ons welzijn en zelfs onze gezondheid kunnen hieronder lijden. Alles draait om de juiste balans.

Het thema voor dit jaar

Zonder werk zou de wereld er heel anders uitzien. We hebben werk nodig om geld te verdienen, voor sociale contacten, om iets bij te dragen aan de maatschapij. Werk is veel meer dan een baan alleen. Je staat in verbinding. En als je echt in verbinding staat, draagt dat bij aan je werkplezier. In een veilige omgeving waar je mag vragen, fouten mag maken, kritisch mag zijn, mag leren van elkaar.

Maar wat als de verbinding verbroken is? Als je favoriete collega vertrekt. Als je zelf naar een andere afdeling moet door een reorganisatie. Wat als je net begonnen bent bij een nieuwe werkgever en je veel vanuit huis werkt.

Wat als er zo weinig collega’s zijn dat je geen ‘nee’ durft te zeggen. Gebrek aan (ver)binding veroorzaakt werkstress, met alle gevolgen van dien.

Juist in deze tijd van het hybride werken, toenemende individualisering en een steeds krappere arbeidsmarkt is het belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan (ver)binding als onderdeel van de mentale gezondheid. Mentaal gezonde medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en met de organisatie. Weerbare mensen die zich staande houden in wisselende en stressvolle omstandigheden. Het centrale thema is daarom dit jaar: (ver)binding.  

Praktische informatie

Het event vindt plaats op woensdagmiddag 15 november van 14.00 tot 17.00 uur in stadion Galgenwaard in Utrecht. 

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon