Terug

Vitaliteit op de werkvloer: Richard de Leth

2 december 2024
3 min
Vitaliteit op de werkvloer: Richard de Leth

Zolang ik me kan herinneren, verdiep ik me in alles wat met gezondheid en leefstijl te maken heeft. Met een wereld waarin we steeds meer met (werk)stress, (werk)druk en ziekte te maken krijgen, kan ik alle 'Tips voor een beter leven' wel waarderen. We willen toch allemaal vitaal door het leven gaan? Naast het lezen van (heel veel!) boeken over dit onderwerp, luister ik ook met grote regelmaat naar de podcasts van Drs. Richard de Leth (o.a. bekend van Oersterk.nu). Daar wil ik meer over weten. Tijd voor een interview! Lees nu het eerste gedeelte.

Wat is je missie?
Mensen begeleiden naar een beter leven door middel van de juiste zelfzorg. De juiste preventieve zelfzorg is in het moderne leven de belangrijkste vaardigheid geworden, waar we helaas (nog) niet over leren. 

Wat is volgens jou de definitie van gezondheid?
Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit. Vitaliteit is het resultaat als drie sleutelsystemen goed samenwerken, namelijk het brein, autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dat komt praktisch tot uiting in zes sleutelfuncties, namelijk energie, stemming, slaap, stoelgang, libido en buikomvang. 

Wat versta jij onder vitaliteit? 
Energie in je lijf, rust in je hoofd en voldoening in je leven. Dus op de juiste plek in het leven zijn en van waarde kunnen zijn voor het grotere geheel. Een mens kan nooit gezond zijn in een giftig systeem, dus ook hier speelt bijvoorbeeld planetary health een rol. 

Wat kan (of zou volgens jou) een werkgever kunnen doen om te zorgen voor vitale medewerkers? 
Een werkgever kan geen optimale werkprestaties eisen als hij/zij geen optimale werkomstandigheden creëert. Creëer dus een omgeving waarin onze biologie kan floreren, dus een gezonde werkkantine, standing desks en eens per uur een korte break, maar ook gezond daglicht in kantoor, groene planten tot een beleid dat thuis geen schermpjes gebruikt hoeven te worden. 

Wat kan (of zou volgens jou) een medewerker zelf kunnen doen om vitaal te blijven? Bijvoorbeeld i.c.m. onregelmatige roosters en werkdruk.
Meer aandacht geven aan een gezond leefpatroon, waaronder het eet-, beweeg-, ontspan- en slaappatroon. Sowieso minder bewerkte koolhydraten eten en drinken, en meer gezonde eiwitten en vetten. 
 
Wat is de grootste inzicht / belangrijkste les die je hebt opgedaan de afgelopen jaren?
Dat de mens grote scheppende vermogens heeft, en dat de epigenetica veel belangrijker is dan de genetica. De genen zijn niet ons lot, maar de omgeving - dus onze keuzes - wel. 
 
Meer weten over Drs. Richard de Leth? 
Lees meer op zijn 'Leefstijlplatform voor vitaliteit en gezondheid'.
Benieuwd naar zijn podcast 'Tips voor een beter leven'? Beluister ze hier
 
Binnenkort publiceren wij het tweede gedeelte van het interview met als  onderwerp Leefstijlgeneeskunde. Schrijf je in via de nieuwsbrief of volg ons via de socials.

Sabine
Social media expert
Sabine
Sabine weet alles over social media en het delen van leuke content. Als vaste blogster van Huisartswerkt deelt ze dit graag met jullie!

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als praktijkmanager

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon