Terug

Huisarts Chantalle: 'Als huisarts heb ik op het spreekuur drie opties'

11 juni 2024
3 min
Huisarts Chantalle: 'Als huisarts heb ik op het spreekuur drie opties'

Chantalle werkt momenteel twee dagen als huisarts. Dat doet ze inmiddels vijf jaar. Tijdens haar werk kwam ze erachter dat ze op het spreekuur vooral symptomen aan het bestrijden is. Vandaag het 3e artikel van het interview.

Lees hier ook het eerste artikel en het tweede artikel over het interview met Chantalle.

Patronen aanpakken

In Chantalle haar praktijk gaat ze aan de slag met mensen met diverse klachten. “Ik probeer het altijd niet te rigoureus, ook wat goed voelt voor hen. En ook de patronen aanpakken. Als het patroon is dat jij je grenzen niet goed aangeeft. Dan kun je wel van baan wisselen, maar komt je uiteindelijk weer in dezelfde situatie terecht en ga je nog meer aan jezelf twijfelen. Het probleem zit in dat jij je overal verantwoordelijk voor voelt en geen grenzen kan aangeven. Het is het onderliggende patroon wat aangepakt moet worden.”

Drie opties

“Als huisarts heb ik op het spreekuur drie opties. Ik denk heel vaak: ‘met wat extra vragen had ik jou niet hoeven zien’ of ik denk ‘je hebt echt iets, dus ik zal een langer consult willen om die oorzaken te kunnen achterhalen van het probleem’ of ‘iemand is gewoon benauwd en moet ik direct zien’. Maar heel vaak is het optie 1 of 2, ik denk echt in 80 % van de gevallen. En de helft van de mensen hoef ik normaal niet te zien. Door de huisarts meer regie te geven, heb je veel minder mensen op het spreekuur en heb je standaard 20 minuten op het spreekuur."

Leefstijlvragen

“DOCCS heeft mij nu ook de mogelijkheid geboden om leefstijl op te zetten voor de vier praktijken nu en straks zes praktijken. Ik mag voor hun alle leefstijl vragen doen en dat is gewoon onwijs gaaf. Vorige week had ik nog iemand met een hoge bloeddruk waar hij medicijnen voor kreeg. Dus na uitvragen bleek dat er heel veel mogelijk was op bewegen en stress. Hij had niet een hele hoge BMI maar wat interessant is om de buikomvang op te meten en die was van een obese man. Dat kan bij mannen soms omdat het gewicht dan niet heel hoog is, maar het meeste vet zit dan bij die buik. En daar zit het meeste risico. Dat kon ik hem teruggeven en daar gaat hij mee aan de slag.”

Chantalle is werkzaam als huisarts bij een huisartsenpraktijk en daarnaast is zij leefstijlarts en coach onder de naam Dokter Chantalle. In haar praktijk wil zij oorzaken aanpakken in plaats van symptomen. Samen met mensen brengt zij in kaart wat goed is voor hun hoofd, lijf en ziel zodat ze echt het leven kunnen gaan leiden wat hen blij, krachtig en gelukkig maakt. 

Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als spreekuurondersteuner

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon