Terug

Extra handhaving op schijnzelfstandigheid zzp’ers vanaf 2025

22 oktober 2024
3 min
Extra handhaving op schijnzelfstandigheid zzp’ers vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (wet DBA) handhaven. Doel is het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Een datum die een aantal jaar geleden al is bepaald en waar de Belastingdienst zich nu aan wil houden. Daarbij gaat de Belastingdienst zich richten op drie focusbranches waarin veel schijnzelfstandigheid voorkomt: het onderwijs, de kinderopvang en de zorg.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Kort samengevat is sprake van schijnzelfstandigheid als:

  1. iemand hetzelfde werk doet als werknemers in dienstverband, en
  2. sprake is van een gezagsverhouding.

Veel sectoren maken gebruik van zogenoemde modelovereenkomsten, waarin de afspraken tussen zzp'er en opdrachtgever zijn vastgelegd. Alleen constateert de Belastingdienst regelmatig dat de feitelijke werkzaamheden niet gelijk zijn aan de vastgelegde afspraken.

Wet DBA

De wet DBA is een wet die zzp’ers en hun opdrachtgevers duidelijkheid moet geven over de aard van hun arbeidsrelatie. In deze wet staat duidelijk beschreven wanneer er sprake is van loondienst. Dit is de wet die ten grondslag ligt aan de handhaving. Om te bepalen of je volgens de wet wordt gezien als zzp’er of als werknemer zijn er een aantal dingen die je je kunt afvragen:

  • Krijg je doorbetaald bij ziekte of als je op vakantie bent?
  • Moet je altijd zelf de opdracht uitvoeren of kun je eventueel ook iemand anders je werk laten doen?
  • Bepaal je zelf je werktijden en werklocaties of wordt dit door de opdrachtgever bepaald?
  • Wie is er aansprakelijk als jij je werk niet goed doet?
  • Wie bepaalt de tarieven waarvoor gewerkt wordt?

Hoe kun je bepalen wanneer er is sprake is van loondienst? Vanuit het ministerie is er een hulpmodule of je kunt een test doen op de website van de Belastingdienst.

Wat betekent dit voor jou als zzp'er?

Wordt er inderdaad geconcludeerd dat je in verkapt dienstverband hebt gewerkt in de afgelopen periode en dus eigenlijk werknemer bent? Dan heb je mogelijk onterecht gebruik gemaakt van fiscale voordelen voor ondernemers zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling. Dit kan leiden tot correcties, een naheffing of zelfs boete.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Vanaf 1 januari 2025 gaan zij handhavingsacitviteiten doen in de vorm van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken door de Belastingdienst. Constateert de Belastingdienst tijdens zo’n onderzoek dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Dan kan de Belastingdienst direct een correctieverplichting en naheffingsaanslag opleggen, eventueel met een boete. De rekening hiervan komt bij de zorgorganisatie te liggen.

Dus ga als zzp'er en als werkgever om de tafel welke afspraken er nu zijn en hoe jullie vanaf 1 januari wel of niet verder gaan.

Lees meer over Zzp in de huisartsenzorg

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als medisch secretaresse

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon