Het is mooi om te zien dat er in de huisartsenzorg steeds meer waardevolle initiatieven worden ontwikkeld die bijdragen aan het gezonder maken van Nederland. Een aantal heb ik er voor jou uitgelicht.
1. Natuur als gezondheidsrecept
Als huisarts / POH kun je natuur op recept voorschrijven. Dit voorbeeld is over komen waaien vanuit Amerika! In ParkRx America geven artsen hun patiënten een digitale verwijzing mee naar een groene plek van hun voorkeur. Ook de details van die groene plek, zoals bereikbaarheid met OV, type natuur en begeleide groepsactiviteiten zijn hierin opgenomen. Leuk om te weten: de patiënt ontvangt een reminder en de voorschrijvend arts kan meldingen krijgen als de patiënt de natuur in is gegaan.
Arts en Leefstijl heeft vier praktische materialen ontwikkeld die je in de huisartspraktijk kunt gebruiken bij het inzetten van de natuur als gezondheidsrecept:
- Een Handleiding Natuur en Gezonde Leefstijl met stevig wetenschappelijk bewijs
- Een Samenvattingskaart Natuur en Gezonde Leefstijl met praktijkadviezen voor de huisarts
- Patiëntenfolder Natuur en je gezondheid
- Een verwijskaartje, waarin de informatie voor laaggeletterden beknopt is samengevat. Het kaartje kun je samen met de patiënt of cliënt invullen.
Het pakket is ook als drukwerk te bestellen via de webshop van Arts en Leefstijl: Pakket C: Folders Natuur en gezondheid.
2. Wandelen op doktersrecept
Huisarts Matthijs van der Poel (Rotterdam) en medeoprichter van Stichting Looprecept heeft ‘Wandelen op doktersrecept’ ontwikkeld.
Zitziekte en inactiviteit zijn een groeiend maatschappelijk probleem.
We zitten het grootste deel van de dag, lange stukken achter elkaar en dit heeft onomkeerbare, negatieve gevolgen. Vanuit die gedachte zijn we in Rotterdam begonnen met Looprecept. De Britse beweging “Exercise Works!” was ons voorbeeld. De eerste financiering kregen we met het winnen van de ideeënwedstrijd van de LHV-kring Rotterdam. We hebben aan tien huisartsenpraktijken stappentellers uitgedeeld, de website looprecept.nl opgezet en promotiemateriaal gemaakt. Verder proberen we op zoveel mogelijk plekken in de media en tijdens bijeenkomsten het woord te verspreiden.
En uiteraard geeft Matthijs zelf het goede voorbeeld:
Om het goede voorbeeld te geven, wandel ik iedere donderdagmiddag van half twaalf tot twaalf uur met een groep patiënten, samen met de praktijkverpleegkundige en de Praktijkmanager. Patiënten vinden het ook heerlijk, sommigen zien er de hele week naar uit. Het lopen is fysiek fijn en bovendien goed voor de sociale contacten.Acht huisartsenpraktijken in Rotterdam zijn ons voorbeeld inmiddels al gevolgd. Van specialisten en collega-huisartsen krijg ik heel veel positieve reacties. De jongste generatie huisartsen in opleiding brengt het belang van bewegen op eigen initiatief in in de opleiding. Kortom: de tijd is er rijp voor.”
Lees via Looprecept.nl meer over dit initiatief.
3. Dokter Tamara
Huisarts en auteur Dokter Tamara de Weijer, beter bekend als Doktertamara heeft als missie om Nederland gezonder te maken. Goed om te weten: Tamara plaatst vrijwel dagelijks berichten over slaap, voeding, beweging, ontspanning op Instagram.
Jij kunt als zorgverlener jouw patiënten tippen om Dokter Tamara te gaan volgen. Ook schrijft Tamara boeken waarin centraal staat hoe je met leefstijl je gezondheid kan bevorderen. Recent is het boek ‘Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer’, uitgebracht. Niet alleen goede voeding, maar ook beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding zijn rechtstreeks van invloed op je gezondheid.
4. Opgroeien in rookvrije wereld
Huisarts David Koetsier in Amsterdam zet zich in voor jonge generatie. De ponten in Amsterdam zijn rookvrij. Dit is het gevolg van de strijd die de Noordse huisarts David Koetsier heeft gevoerd om te bewerkstelligen dat jongeren in Amsterdam rookvrij opgroeien. Koetsier heeft zich samen met collega's verenigd in het Amsterdams Rookalarm, een initiatief van Huisartsen Kring Amsterdam, GGD Amsterdam, Jellinek en 1ste Lijn Amsterdam. De allereerste straat in Amsterdam is inmiddels rookvrij verklaard. Als het aan Koetsier ligt volgen er nog veel meer rookvrije plekken.
Ook heeft Koetsier zich ingezet om de Amsterdamse ziekenhuisterreinen rookbrij te krijgen. Een rookvrije omgeving draagt bij aan sneller herstel en voorkomen van ziekte. Ziekenhuizen hebben zich daarom gecommitteerd aan de afspraak om in 2025 helemaal rookvrij te zijn. Met de jaarlijkse rookscan meet de NVZ de voortgang hiervan. In 2021 deden 93 instellingen mee aan de scan. 48 algemene ziekenhuizen, 10 revalidatie-instellingen en 17 categorale instellingen zijn inmiddels rookvrij. In 2019 was 41% rookvrij, in 2020 69%.
5. Stoppen met roken
Colette van Eck, deskundig en ervaren als long- en praktijkverpleeg-kundige en trainer heeft het bedrijf Peukuit.nl opgericht. Op maat begeleidt Colette, in de rol van coach, de roker individueel of in groepssessies met het stoppen van roken en het vervolgens rookvrij blijven. De kracht van Colette is om zonder oordeel de kracht van de klant centraal te stellen.
Mooi meegenomen is dat er bij PeukUit totaal vier coaches werkzaam zijn, die zonder wachtlijsten werken en vergoed worden door de ziektekostenverzekeraars. Zo kan de klant (direct) van start gaan. Wat is het geheim? Je kunt als klant kiezen uit beeldbellen, telefonisch contact of een fysieke sessie, waarin de motivatie, gedragsmatige ondersteuning en de inzet van hulpmiddelen centraal staat. Dit geeft de grootste kans van slagen is de ervaring van de coaches van PeukUit.
Lees ook de blog van Colette: 'De kracht van een eenmalig advies voor rokers'
Tim, inmiddels gestopt met roken, zegt hierover:
Het fijne in deze training was dat ik daarna zowel mentaal als qua gezondheid stukken beter in mijn vel zit. De coach heeft mij enorm in mijn waarde gelaten. Waardevol!
Leuk om te weten: David Koetsier en Colette van Eck zijn twee bevlogen lesgevende docenten voor de opleiding praktijkondersteuning in de huisartsenzorg van Inholland Academy.
Nieuwsgierig naar de opleidingen van InHolland in de huisartsenzorg? Bekijk hier het totale aanbod .