In het artikel van Wanda de Kanter 'Kennis over motiverend gespreksvoering bij 'Stoppen met roken' van groot belang' ging het over hoe praktijkondersteuners hun patienten via motiverende gepreksvoering weten te overtuigen om te stoppen met roken. Colette van Eck is stoppen-met-roken-coach en geeft je een kijkje hoe zij het in de praktijk toepast.
Een 45-jarige patiënt komt bij een waarneem huisarts vanwege luchtwegklachten.
Hij heeft zijn 5-jarige zoon meegenomen.
Tijdens het gesprek met de huisarts blijkt deze man vaker luchtwegklachten te hebben.
Bij navraag blijkt hij een flinke rookhistorie te hebben (25 pakjaren).
De acute luchtwegklachten worden behandeld en de huisarts geeft het volgende advies mee:
- als u gezond uw zoon wilt zien opgroeien moet u stoppen met roken.
- Ik verwijs u graag naar een goede rookstopbegeleider.
Een heel logisch advies, toch?
Zorgverleners in de huisartsenpraktijk zien elk jaar meer dan 70% van alle mensen die roken. Zij spelen een belangrijke rol in het geven van een stopadvies en het bieden van stoppen-met-rokenzorg. Het geven van een stopadvies blijkt echter in de praktijk nog best lastig te zijn.
Het Very Brief Advice (VBA) is een bewezen effectieve interventie die in 30 seconden in vrijwel elk contact met rokende patiënten kan worden uitgevoerd.
- Vraag: “Rookt u?”
- Vertel: “Als u wilt stoppen met roken, dan is de kans dat u slaagt het grootst als u professionele begeleiding krijgt.”
- Verwijs: “Ik wil u daarom graag verwijzen naar een goede rookstopbegeleider.”
Zo simpel als deze drie zinnetjes kan een (kort) stopadvies zijn.
Een enkel (kort) stopadvies is op zichzelf niet heel effectief, echter als iedere zorgverlener dit zou doen, zijn er altijd een aantal mensen die daadwerkelijk stoppen met roken of er in ieder geval over na gaan denken. Daarbij geeft het een handvat aan zorgverleners om stoppen met roken bespreekbaar te maken.
Kortom,
Een kort stopadvies kan altijd (kost maar 30 seconden) en geef een uitgebreider stopadvies als daar de tijd en ruimte voor is.
- Er wordt besproken wat verslaving nu precies is en hoe dit werkt in het brein (lichamelijke en geestelijke verslaving).
- Hoeveel word er gerookt en op welke momenten van de dag. We bespreken de beren op de weg.
- Kan er een besluit worden genomen: ja, ik ga stoppen!
- Zo ja, dan gaan we kijken welk pas het beste bewandeld kan worden. Zetten we een nicotine vervangende middelen of mediatie is.
Wat kunnen wij als coach bieden en waar heeft de cliënt behoefte aan?We maken een plan met elkaar. Vaak worden er visuele hulpmiddelen gebruikt. Binnen 1 week na de stopdatum zien we de cliënt weer terug. Wat gaat er goed? Wat is lastig? Hoe kun je hier mee omgaan? Wat kun je anders doen? Hoe gaat het met eventuele nicotine vervangende middelen of medicatie?
Bij deze patiënt is het eenmalig advies van de (waarneem) huisarts zeer effectief gebleken.
De volgende dag heeft hij een afspraak gemaakt bij een rookstopbegeleider en is hij inmiddels 6 weken rookvrij!
Lees ook het artikel 'Waarom 'Stoppen met roken' begeleiding zo leuk is'