Terug

Huisartsen lopen vast in de keten (1/3)

4 april 2023
4 min
Huisartsen lopen vast in de keten (1/3)

Daphne Evers, is projectleider van een aantal werkgroepen van het zorgcoordinatiecentrum (Zcc) in Noord-Limburg en al geruime tijd werkzaam als zorginnovator in onder andere de huisartsenzorg. Laura Pronk, communitymanager van Huisartswerkt.nl interviewde haar en vandaag delen wij het eerste van drie artikelen👇 

Er zijn veel uitdagingen in de huisartsenzorg. Ten eerste is de rol van huisarts veranderd. Vroeger was de huisarts iemand die vanuit ‘zijn/ haar’ eigen huis de zorg verleende en tegenwoordig is het een bedrijf en heb je te maken met een veel complexere bedrijfsvoering. 

Huisarts als gatekeeper

Van dokter dus naar ondernemer. Wat niet slecht is, want het is goed voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Maar er wordt best heel veel van ze gevraagd. Daarnaast lopen ze behoorlijk vast in de keten. De huisarts is zeg maar de gatekeeper naar het ziekenhuis toe, maar als zij in het ziekenhuis geen capaciteit hebben en niet opgenomen kunnen worden of ze kunnen niet worden gezien door de specialist, dan komt de patiënt gewoon weer terug. En dat verhoogd de druk enorm..

Meer regelgeving

Een andere belangrijke uitdaging is, dat heeft ook met de bedrijfsvoering te maken, maar ook met wat de maatschappij vraagt van de zorg: er komt steeds meer regelgeving. En dat is een vak apart. Het opkomen van praktijkmanagers is natuurlijk niet voor niks geweest een aantal jaar geleden. Om zo te kunnen voldoen aan alle ‘regels’ die gesteld werden. Verder zie je meer ouderen met complexere zorgvragen bij de huisarts komen en hebben jongere generaties al “gegoogled” wat er aan de hand is en eisen bijvoorbeeld een doorverwijzing.

Tekorten op de arbeidsmarkt

Nog een andere uitdaging, want die extreme werkdruk ontstaat aan de ene kant doordat die keten verstopt raakt, maar aan de andere kant omdat we enorme tekorten hebben op de arbeidsmarkt. Niet alleen de huisartsen, maar ook doktersassistenten, teammanagers, noem het maar op. Wat ik ook zie is dat we enorm veel onderwijs investeren in het opleiden van huisartsen en dan ze na een aantal jaar zeggen: “Dit is niet waar ik in verder wil”. Ze doen het allemaal vanuit het idee: ‘ik wil mensen helpen. Een praktijk aan huis. Lijkt me fantastisch’. Hierdoor komt de continuïteit enorm onder druk te staan.

Samen de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment

De rol van de huisarts in de acute zorg is ook een belangrijk aspect waardoor druk ontstaat. We vragen veel van ze en dat in combinatie met het feit dat niet alle huisartsen zitten te wachten op alle acute zorgvragen van ‘onbekende patiënten’, maakt dat die acute zorg ook onder druk komt te staan. In het kader van zorgcoördinatie van de acute zorg speelt die arts nog steeds een belangrijke rol, maar steven we er ook naar om hem of haar te ontzorgen. Nadenken over differentiatie van functies en inzet van andere zorgprofessionals om bepaalde zorgvragen is hiervan een voorbeeld. Met uiteindelijk als doel om samen de juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment door de juiste zorgverlener voor die patiënt te regelen.

Wil je het volgende artikel ook lezen? Huisarts speelt belangrijke rol in zorgcoordinatiecentrum

Benieuwd hoe het verloopt bij een Zorgcoordinatiecentrum? Bekijk het filmpje van NOS:

 

Over Daphne Evers

Acht jaar geleden is Daphne zelfstandige geworden en helpt ze de zorg strategisch te innoveren en transformeren.

“Omdat ik zie dat er enorme behoefte is aan, iemand die niet in de zorg werkt, en met een frisse blik kan helpen.”

Ze helpt toeleveranciers in de zorg en zorgorganisaties bij het innoveren van zowel producten, diensten als zorgprocessen. Zo heeft zij een aantal jaren gewerkt voor een huisartsenzorgorganisatie in Maastricht en werkte ze afgelopen tweeënhalf jaar als programmamanager voor Limburg zorgcoördinatie, waar een regionaal programma is opgetuigd door het ROAZ om de acute zorg beter te coördineren. De rol van de huisarts is daar een ontzettende belangrijke speler, ondanks dat de dagpraktijk niet direct de acute zorg is. De huisarts is op allerlei mogelijke manieren verstrengeld in die acute ketenzorg. Momenteel is Daphne bezig met een project in Noord-Limburg, waarbij er gezamenlijk met alle partners in de acute keten een zorgcoördinatie centrum wordt neergezet. 
Laura
Communitymanager
Laura
Laura heeft als achtergrond Communicatiewetenschappen bij de UvA. Zij is werkzaam als communitymanager bij Huisartswerkt.nl

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als triagist

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon