Terug

Praktijkondersteuner Linda: "Ik gun iedereen een rookvrij leven!"

26 september 2023
4 min
Praktijkondersteuner Linda: "Ik gun iedereen een rookvrij leven!"
Het is weer bijna 1 oktober.... dus dat betekent Stoptober!
 
En de uitkomsten zijn succesvol! Uit onderzoek (AMC, 2017) blijkt dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt om 28 dagen niet te roken. Na drie maanden was de helft (52%) nog steeds gestopt en na een jaar een kwart (25%). Bovendien blijkt dat iemand die vier weken lang niet heeft gerookt, vijf keer zoveel kans heeft om definitief te stoppen met roken. Deelnemers gaven aan dat Stoptober goed werkt vanwege de gratis Stoptober app, het samen stoppen en de duidelijke tijdsaanduiding (28 dagen vanaf 1 oktober). 
 

Belangrijke rol zorgverlener bij Stoptober

Rond september is er veel media-aandacht voor Stoptober, daar kunnen zorgorganisaties goed op inhaken. Stoptober is een mooi moment om op een laagdrempelige manier het roken onder de aandacht te brengen. Zijn jullie ook overtuigd? Een aantal jaar bestel ik de gratis toolkit, hang ik posters op in de praktijk, deel ik flyers en visitekaartjes uit op mijn spreekuur. Na een paar jaar wilde ik eens wat meer doen. Voor onze huisartspraktijk heb ik een informatiebijeenkomst georganiseerd op de praktijk. Het was niet groot, wel leuk om te doen, ik kreeg er veel energie van, het smaakte naar meer. Wat zou het leuk zijn om zoiets in grotere vorm te organiseren. Maar toen kwam corona, niks geen groepsbijeenkomsten...
 

Op kleine schaal niet voldoende gemotiveerde stoppers

Om die reden organiseerde ik een webinar voor onze eigen praktijk. Nog nooit eerder gedaan, dus alles deed ik zelf, de presentatie, de techniek etc. Ik wilde dit liever op kleine schaal doen. Dus opnieuw nodigde ik alleen onze eigen praktijk uit. Leuk om te doen maar een fysieke had absoluut mijn voorkeur. Daarna ben ik van praktijk veranderd en moest ik eerst even alles op de rit krijgen. Het volgende jaar maakte ik een Promotiefilmpje voor onze eigen praktijk met medewerking van de zorggroep. De Stoptober app had een nieuwe functie, de community functie. Je kunt je eigen groep aanmaken en daar kunnen de stoppers onderling ook contact houden en elkaar steunen. Helaas vond ik binnen deze solopraktijk niet voldoende gemotiveerde stoppers. Er waren er wel een aantal maar zij wilde liever niet deelnemen aan de app. Voor mij een besef dat ik het groter moest aanpakken!
 

Meer aandacht in de regio

Dit jaar bestaat Stoptober 10 jaar en was er een winactie voor zorgverleners met het beste idee om mensen enthousiast te maken mee te doen aan Stoptober. 10 beste ideeën hebben extra promotie materialen gewonnen waaronder mijn idee. Nu zocht ik de samenwerking met de Hagro. Alle Praktijkondersteuners waren enthousiast over het idee. Twee collega's wilde helpen presenteren. Posters en flyers werden gedrukt en verspreid door de hele stad, in elk gezondheidscentrum, sportcentrum, de horeca, supermarkten en zelfs op de lokale markt werd het idee verspreid. Tevens in de lokale krant was er aandacht.
 
We maakte een Promotiefilmpje met behulp van de gewonnen materialen:
 
 

Geslaagde bijeenkomst!

Inmiddels kunnen we terug kijken op een geslaagde bijeenkomst met een leuke opkomst van ongeveer 50 potentiële stoppers. De burgemeester kwam het geheel openen. De locatie was veel besproken, namelijk een voormalige sigarettenfabriek. Dus op de plek waar voorheen miljoenen sigaretten zijn geproduceerd, kon je nu geïnformeerd worden over stoppen met roken. Dit riep natuurlijk wel wat emoties op, bij onder andere voormalige werknemers. En zolang er over gepraat wordt is er aandacht en dat zorgt ervoor dat mensen er over gaan nadenken. Het was een drukke maar leuke tijd! Er melden zich nu veel mensen voor stoppen met roken hulp bij de praktijk.
 
Ik hoop dat het andere inspireert hier ook meer mee te doen. Het kan soms beste demotiverend zijn als je ziet hoe laag het slagingspercentage is of hoe moeilijk sommige mensen te motiveren zijn om te stoppen. Hopelijk lukt het jullie ook om de uitdaging te blijven zien, elke stopper is er 1 ��
 

En een belangrijke les samen bereik je meer dan alleen. Dit is alleen mogelijk met steun van de praktijk waar je werkt. Mijn ervaring is als je een duidelijk plan maakt en doelen stelt en dit bespreekbaar maakt dat je dan ook de ruimte krijgt hiervoor.

Meer lezen van Linda? Lees ook haar blog "Als praktijkondersteuner doe ik huisbezoeken op de fiets!"

Linda Huisman
Linda is praktijkondersteuner en blogster
Linda Huisman
Ze is werkzaam bij een huisartsenpraktijk als praktijkondersteuner en daarnaast heeft Linda haar eigen blog waar ze haar ervaringen uit de praktijk deelt.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als consulent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon