Daphne Evers, is projectleider van een aantal werkgroepen van het zorgcoordinatiecentrum (Zcc) in Noord-Limburg en al geruime tijd werkzaam als zorginnovator in onder andere de huisartsenzorg. Laura Pronk, communitymanager van Huisartswerkt.nl interviewde haar en vandaag delen wij het derde artikel van drieš
Huisarts niet extra belasten
“Triage is essentieel en vooral die multidisciplinaire triage waar je uiteindelijk naar toe zal willen groeien als zorgcoordinatiecentrum (Zcc) en daar zouden we, denk ik, het verschil kunnen maken. Het moment waar je gezamenlijk kennis gaat delen en bijvoorbeeld weet: ‘die collega van de VVT werkt, laat die even meekijken. Wat zal ik met die meneer doen. Kunnen we daar bijvoorbeeld een auto naar toe sturen met een PA.’ Waardoor je die huisarts niet extra belast wordt.”
Domeinoverstijgende triage
“Ik zie een heel mooi nieuw systeem voor me waarbij je gezamenlijk domeinoverstijgende triage in combinatie met zo’n zorgcoördinerende arts op een Zcc een goede toegang biedt tot die acute zorg. En dat we daardoor ook beter (met alle schaarse middelen die we hebben) om kunnen gaan met de capaciteit van een huisarts, de capaciteit van het ambulancepersoneel en die van de VVT. Alles is op dit moment schaars en daarom is het zo belangrijk dat we goed triëren en dat we dan ook durven zeggen: ‘Weet u, ga morgen maar naar de huisarts en het komt echt goed.’
Afkomen van traditionele rol huisarts
“Maar in de beleving van de patiënt is het accuut en dat moet je wel respecteren. Dat betekent echt niet dat die mensen allemaal naar een Huisartsenpost hoeven te komen ’s avonds. Er zijn ook andere manieren. En dat is ook wat ik bedoel met die functie differentiatie. Het zal echt mooi zijn als we af kunnen komen van de traditionele rol, dat het alleen maar door de huisarts kan worden gedaan. In sommige gevallen is een huisartsmedewerker wellicht ook net zo goed om die patiënt te helpen met haar katheter of iets dergelijks.”
Rol burger?
“Of de burger ook een rol heeft? Ja we moeten ook de burger opvoeden. Mensen hebben niet in de gaten waar ze allemaal een afspraak voor maken op het moment dat ze een huisartsenpost bellen. En wat ook wel een belangrijke functie vanuit de Zcc gedachten systeem is dat we ook veel meer gebruik moeten maken van slimme zelf-triage systemen. Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld: moetiknaardedokter.nl of thuisarts.nl. Dat zijn hele slimme systemen, waarbij mensen eerst hun gegevens moeten invullen, hun basisindicaties kunnen aangeven. Op basis daarvan kunnen we ook beter die flow van aanvragen en belletjes monitoren. Je moet natuurlijk wel wat met die informatie. Hierdoor kun je een buffer inbouwen, moet ik echt wel naar de dokter."
Transformatie noodzakelijk
“Want we zijn natuurlijk ontzettend verwend. Je kunt op alle mogelijke manier een arts raadplegen en altijd een ambulance inschakelen. We hebben ook te maken met een afrekencultuur. Dat maakt het zo lastig om hier anders in na te gaan denken en te innoveren, maar we moeten. Die transformatie is noodzakelijk want anders kunnen we straks helemaal geen zorg meer hebben, dan hebben we geen acute zorg meer. En huisartsenzorg ook niet, want die zegt dan ook kom over twee weken maar weer langs.”
Andere artikelen ook lezen ga naar:
- 1e artikel: Huisartsen lopen vast in de keten
- 2e artikel: Huisarts speelt belangrijke rol in Zorgcoordinatiecentrum