Terug

Een hart voor de zorg

12 juli 2022
6 min
Een hart voor de zorg
Je hebt het of je hebt het niet. Het werken in de zorg is niet gemakkelijk, maar wel erg dankbaar werk. Ook al zal je dit mogelijk niet altijd zo ervaren. De ene dag is de patiënt erg dankbaar voor je hulp en de andere keer wordt er vloekend opgehangen aan de telefoon. 
 

De gezondheidszorg is erg complex en veelzijdig. Er zijn zoveel verschillende takken in het zorgstelsel. Ik weet nog dat ik eerst niet eens besefte hoe breed de zorg opgebouwd is. Het zijn niet alleen de mensen die aan het bed staan en die onregelmatige uren draaien. Het is zoveel groter, er werken zoveel verschillende mensen mee om ervoor te zorgen dat de zorg 24/7 blijft draaien. Er valt veel te zeggen over de gezondheidszorg in Nederland. Maar het is toch fascinerend om van dichtbij te zien hoe dit allemaal werkt. 

 

Ik kan gerust zeggen dat ik erg betrokken ben in de gezondheidszorg. Ik kijk vanuit verschillende rollen toe hoe de zorg hier draait. Als studente, als zorgverlener, als zorgvrager, als burger, als mantelzorger. Ik blijf de zorg heel interessant vinden door de veranderingen die er telkens plaatsvinden. Er komen producten op de markt die ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Medicatie en behandelingen worden verder ontwikkeld waardoor bepaalde ziektebeelden beter te behandelen zijn. De patiënt kan tegenwoordig zelf online een afspraak inplannen bij de huisarts of digitaal medicatie herhalen. Natuurlijk is dit niet voor elke doelgroep even gemakkelijk, maar er begint wel verandering in te komen. Dit merk ik ook bij mijn tak van de zorg. 

 

Ik werk als doktersassistente (DA) bij een gezondheidscentrum, waar vier verschillende huisartsenpraktijken gevestigd zijn. Ze werken in het pand waar voorheen een autodealer in zat. Naast de huisartsen zitten er ook nog een apotheek, diëtiste, verloskundige en sinds kort een podotherapeut onder hetzelfde dak. Een drukke maar ook gezellige plek om te werken. Ik ben hier begin februari gestart met een extra stage. Omdat ik graag nog meer ervaring wilde opdoen binnen de huisartsenzorg. Deze vakantie zal ik er ook veel te vinden zijn.

 

Maar niet alleen bij de huisarts. Ik werk ook nog in het ziekenhuis bij polikliniek gynaecologie en polikliniek geriatrie. Bij polikliniek gynaecologie heb ik mijn eerste stage gevolgd voor de opleiding tot DA. Ook mocht ik toen een korte stage bij het medisch laboratorium volgen, hier heb ik één week bij het bloedafname lab gewerkt en één week bij het medisch laboratorium. Ik heb daar veel medische handelingen kunnen aftoetsen zoals het uitvoeren van een venapunctie, OGTT, urineonderzoek (urinekweek, urinesediment, zwangerschapstest, drugstest) en fecesonderzoek.

 

Ook heb ik vakantiewerk gedaan bij de operatiekamers. Dit is een hele andere wereld dan bij het laboratorium of de polikliniek. Er werken rond de 80 collega's die onherkenbaar zijn door de identieke kleding die iedereen draagt. En tijdens de corona epidemie had iedereen ook standaard een mondkapje op. Het was wel indrukwekkend om binnen de OK muren te werken. Maar ik wist wel dat mijn voorkeur toch meer naar de polikliniek uitging. Na mijn stage ben ik hier dan ook blijven hangen, wegens de prettige werksfeer en de afwisseling in werkzaamheden.

 

Afgelopen maand ben ik gestart bij de polikliniek geriatrie. Hierdoor houd ik toch nog contact met de doelgroep waarmee ik het liefste werk. De ouderenzorg. Voorheen werkte ik ook 4 jaar lang bij een verzorgingshuis als Verzorgende-IG (VZ-IG). Ik ben hier net mee gestopt, omdat het allemaal iets te druk voor mij werd. In het verzorgingshuis wonen allemaal ouderen met geheugenproblemen, denk bijvoorbeeld aan dementie of Parkinson. Maar dat niet alleen, want er zijn ook nog 4 appartementen beschikbaar die dienen als zorghotelkamers. Waardoor er een diversiteit in cliënten bestaat. De een moet revalideren van een heupoperatie en de ander komt om zijn mantelzorger even te ontlasten.

 

Ik ben in 2016 gestart met de opleiding tot VZ-IG doordat mijn oma thuiszorg nodig had. Toen ik zag hoe de zusters van de thuiszorg haar hielpen, wist ik meteen dat ik dat ook wilde gaan doen. Zorgen voor andere mensen, dat leek mij wel wat. Tenslotte deed ik dat als kind ook altijd al. Als iemand zich niet goed voelde was ik altijd degene die met een dekentje kwam aanlopen volgens mijn moeder. 

Door mijn opleiding als VZ-IG heb ik bij verschillende zorginstellingen stages gevolgd. Ik heb op afdelingen met somatische- en psychische klachten gewerkt. Dit was natuurlijk erg leerzaam, maar niet alles wat ik wilde leren presenteerde zich in de praktijksituatie. Ik kwam er tijdens deze stage achter dat ik meer de verdieping wil opzoeken. Ik wil meer weten over de verschillende medicatie, de veel voorkomende ziektebeelden en het uitvoeren van medische handelingen. Dus toen ik klaar was met mijn studie heb ik ervoor gekozen om verder te studeren.

 

Ik ben toen in 2019 gestart met de opleiding tot DA. Ik twijfelde eerst om MBO-verpleegkundige (MBO-V) te doen. Maar ik heb toch voor DA gekozen omdat VZ-IG en MBO-V best wel veel op elkaar lijken, met uitzondering van bepaalde theorie en verpleegtechnische handelingen. Ook vond ik de werkzaamheden als doktersassistente beter bij mij passen en het concept van het assistentenspreekuur sprak mij ook erg aan. 

 

Maar wat maakt nu dat ik toch ga doorstuderen? 

Tijdens mijn stage/werk bij de polikliniek gynaecologie, het medisch laboratorium, de operatiekamers, de GGD en de huisartsenpraktijk heb ik weer allemaal nieuwe ervaringen opgedaan. Ik heb een duidelijk beeld gekregen van wat een doktersassistente precies doet bij verschillende instanties. En ik weet ook welke vervolgopleidingen er bestaan na doktersassistente. Zoals praktijkondersteuner bijvoorbeeld. Alleen had ik toen nog niet meegekeken met de POH-somatiek. Dat gebeurde pas tijdens mijn laatste stageweek. Ik heb gezien hoe zij de patiënten begeleidt en hoe ze samen met hen naar hun leefstijl kijkt. Ook voert ze verpleegtechnische handelingen uit. Iets wat ik superleuk vind om te doen. Door het meekijken met de POH-somatiek heb ik mijn definitieve keuze gemaakt om voor Praktijkverpleegkundige (PVH) te kiezen. Op die manier komt voor mij alles wat ik leuk vind om te doen zoals; het geven van voorlichting en advies, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het opstellen van een behandelplan, het begeleiden van een patiënt en het zorgen voor hoge kwaliteit van de zorg, allemaal samen in het werk als PVH. 

 

Zolang het voor mij haalbaar is, wil ik mij graag verder blijven ontwikkelen. Daarom ga ik per september starten met de opleiding tot HBO-V bij NHL Stenden in Leeuwarden. Hierna volgt nog een éénjarige cursus tot PVH. Deze mooie basis zal mij dan weer verder brengen in de richting die ik uiteindelijk op wil. Ik hoop over een paar jaar aan het werk te zijn als praktijkverpleegkundige somatiek in een huisartsenpraktijk. En daarnaast 1 of 2 dagen voor de klas te staan als Zorg & Welzijn docent. Maar voor nu blijf ik nog mooi aan het werk als doktersassistente. Want dit geeft mij ook veel verschillende kansen en mogelijkheden voor in de toekomst. 

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als huisarts

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon