Terug

Sollicitatieronde opleiding tot huisarts sluit 31 januari

24 januari 2024
4 min
Sollicitatieronde opleiding tot huisarts sluit 31 januari

Tot en met 31 januari kunnen deelnemers zich nog aanmelden voor de opleiding tot huisarts. Deze sollicitatie periode vindt 2x per jaar plaats. Er start een sollicitatieronde op 1 juni en een op 1 december. De aanmelding wordt online ingestuurd via de site van Huisartsopleiding. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. 

Opleiding tot huisarts

Zodra je de opleiding tot basisarts hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om je te specialiseren. Tijdens je verschillende coschappen heb je natuurlijk al een beetje kunnen proeven hoe de sfeer en ambiance is bij de verschillende afdelingen. Maar wat als je niet kan kiezen en graag met verschillende ziektebeelden werkt. Misschien is dan de huisartsenzorg wel iets voor jou? Wie huisarts wil worden, volgt na het artsexamen de specialisatie huisartsgeneeskunde. Deze opleiding kan gevolgd worden bij huisartsen opleidingen. Er zijn 11 locaties in Nederland waar de opleiding gevolgd kan worden. De opleiding tot huisarts duurt 3 jaar en vindt grotendeels plaats in de praktijk.  

Wat verdiend een huisarts in opleiding?

Een huisarts in opleiding verdient een goed salaris en kan rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden. Daar komen nog extra vergoedingen voor onder andere onregelmatig werken, onkosten, reiskosten en vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bovenop. Heb je relevante werkervaring? Dan kun je hoger ingeschaald worden. Als aios ben je in dienst bij de SBOH. Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn bepaald via een cao. 

Zie ook: Tips & tools voor de stage

Toelatingseisen

Om de opleiding tot huisarts te kunnen volgen, moet je beschikken over:

  • een erkend diploma voor basisarts
  • een geldig rijbewijs
  • een geldige BIG-registratie

Let op: je diploma voor basisarts heb je uiterlijk 8 weken voor de start van de opleiding nodig en je rijbewijs uiterlijk 12 weken voor de start van de opleiding.

Klaar om te studeren

Als je hebt besloten om te willen starten met de opleiding tot huisarts, dan volgt er na je sollicitatie nog een gehele procedure voordat je echt kan starten met de opleiding. Het is verstandig om je goed in te lezen. Op ons platform hebben wij een pagina ingericht over het beroep van de huisarts. Twijfel je nog om huisarts te worden, dan raden we het zeker aan om je nog even verder te verdiepen in het vak. 

Hoe ziet de sollicitatie procedure eruit?

Het sollicitatieproces bestaat uit twee onderdelen: een selectieprocedure en een plaatsingsprocedure.

  • Van 1 december tot 31 januari kan je online je sollicitatie insturen. De sollicitatie voor de huisartsopleiding verloopt via de online sollicitatieomgeving van Huisartsopleiding Nederland
  • Van 20 tot 22 februari kan je bericht verwachten van de organisatie of je uitgenodigd wordt voor de selectieprocedure. Jouw sollicitatie wordt beoordeeld door een selectiecommissie van een van de 8 opleidingsinstituten.
  • Normaal gesproken volgt daarna de LVK toets. Maar deze komt dit jaar te vervallen. Zie ook hieronder.
  • 11 maart tot 10 mei STARR*-Intervieuws. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Tijdens een STARR-interview wordt je gevraagd om op basis van voorbeeldsituaties uit te leggen hoe je toen hebt gehandeld en hoe je daar nu op terugkijkt.
  • 23 april tot 27 mei de mogelijkheid om voorkeur te wijzigen.
  • 14 mei sluiting selectieprocedure. Heb je succesvol de selectieprocedure doorlopen en ben je geschikt bevonden? Dan ga je automatisch de plaatsingsprocedure in en loot je mee om een opleidingsplek
  • 17 mei bericht over uitkomst van de selectie- en plaatsingsprocedure per post en per mail. Ben je geschikt bevonden? Dan hoor je gelijk of je een opleidingsplek toegewezen hebt gekregen. Je ontvangt uiterlijk twee weken na de laatste dag van de selectieprocedure bericht.
  • 17 mei tot 29 mei niet-geschikt bevonden kandidaten kunnen contact opnemen met het instituut voor een toelichting op de afwijzing.

Start in september

Anders dan voorgaande periode zal er tijdens de start in september een aangepaste selectieprocedure plaatsvinden. Wat betekent dit voor jou?

  • De LHK-toets* komt te vervallen. Er komt ook geen alternatief

*De Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets meet huisartsgeneeskundige kennis aan de hand van 120 meerkeuzevragen.

Profiel aanmaken

Je kunt je gratis en vrijblijvend aanmelden op dit platform en een uitgebreid profiel aanmaken. Het kost slechts 2 minuten om een profiel te maken. Na een bevestiging kun je reageren op vacatures en kunnen huisartsen rechtstreeks contact met jou opnemen. Sluit je nu aan bij ons netwerk. Al meer dan 1000 kandidaten gingen je voor!

Manon de Vries
Junior Virtual Assistant
Manon de Vries
Manon werkt als doktersassistente bij polikliniek geriatrie in ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarnaast werkt ze als Junior Virtual Assistant bij Huisartswerkt.nl.

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als doktersassistent

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon