Terug

Dag van het werkplezier!

30 januari 2024
3 min
Dag van het werkplezier!

Vandaag is de Dag van het werkplezier, de dag waarop je je kunt laten weten hoe blij je bent met je werk! Of wat de lichtpuntjes zijn, die maken dat jou baan de moeite waard is. Dat is heel belangrijk, want iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. En het heeft invloed op de rest van je leven. Als we uitdragen hoe trots we zijn op ons werk, inspireren we anderen ook om voor de huisartsenzorg te kiezen.

Wat maakt jouw baan zo leuk? Zijn het jouw collega's, is het het contact met patienten? Of komt het door de doorgroeimogelijkheden die er zijn?

Werkgeluk; wat maakt het vak doktersassistent zo leuk?

Laat het ons weten en deel je verhaal met via Facebook of Linkedin met #huisartswerkt. Of zet jouw collega in de spotlights. Een compliment van een collega en een goede samenwerking in het team zijn van belang om werkplezier en werkgeluk te ervaren. Download onze waarderingskaarten:

Digitale kaart 'Ik ben blij met jou!'
Digitale kaart 'Super collega ben jij!'
Digitale kaart 'Jij bent een topper'

Hierbij 10 tips wat bijdraagt aan werkplezier:

  1. Patiëntenzorg: Zorgverleners ervaren vaak voldoening wanneer ze een positieve impact hebben op het leven van patiënten. Het gevoel van betekenisvol werk kan het werkplezier vergroten.

  2. Teamwerk: Een ondersteunende en collaboratieve werkomgeving draagt bij aan werkplezier. Een hecht team en goede communicatie kunnen stress verminderen en het gevoel van saamhorigheid vergroten.

  3. Erkenning en waardering: Het erkennen van de inspanningen van zorgverleners, zowel door collega's als leidinggevenden, is essentieel. Dit kan variëren van kleine gebaren zoals bedankjes tot formele erkenning en beloningen.

  4. Autonomie en controle: Werknemers gedijen vaak in een omgeving waar ze autonomie hebben over hun werkzaamheden en besluitvorming. Het gevoel van controle draagt bij aan werkplezier.

  5. Ontwikkelingsmogelijkheden: Het bieden van kansen voor professionele groei en ontwikkeling, zoals trainingen, workshops en loopbaantrajecten, kan de motivatie en het werkplezier vergroten.

  6. Werk-privébalans: Het faciliteren van een gezonde balans tussen werk en privéleven is van groot belang. Flexibele werkschema's, verlofregelingen en ondersteuning bij stressmanagement helpen zorgverleners om hun werk beter te kunnen combineren met hun persoonlijke leven.

  7. Veilige werkomgeving: Een veilige werkomgeving, zowel fysiek als psychologisch, is essentieel voor het welzijn van zorgverleners. Het minimaliseren van risico's en het bieden van ondersteuning bij emotionele uitdagingen dragen bij aan werkplezier.

  8. Digitale ondersteuning: Efficiënte en effectieve technologieën kunnen de administratieve last verminderen en zorgverleners meer tijd geven voor directe patiëntenzorg, wat het werkplezier kan vergroten.

Door aandacht te besteden aan deze factoren kunnen organisaties een positieve werkomgeving creëren die werkplezier bevordert en bijdraagt aan het welzijn van zorgverleners, wat uiteindelijk de kwaliteit van zorg ten goede komt!

Ervaar je werkgeluk?
Positieve gezondheid - Van klacht naar veerkracht
Hard werken of werken vanuit je hart?
Je 'gedragen voelen' is helend

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als anders

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon