Terug

Wie is de poortwachter van de huisarts?

4 oktober 2022
3 min
Wie is de poortwachter van de huisarts?

De huisarts is de poortwachter in de Nederlandse zorg. Maar wie is de poortwachter van de huisarts? Inderdaad, de doktersassistent. Zonder een goede doktersassistent kan een huisartsenpraktijk niet functioneren. En daarmee stuiten we direct op een ernstig probleem. Er is namelijk een groot tekort aan doktersassistenten. Zo groot dat praktijken erdoor dreigen te sluiten.

Eenvoudige receptioniste?

Wie denkt dat de doktersassistent een eenvoudige receptioniste is zit er goed naast. Ze neemt inderdaad de telefoon aan, maar weet je wie er belt? Een moeder met een flink ziek kind, een man met hartfalen, diabetes en COPD die zich kortademig voelt, een jonge vrouw die vertelt suïcidaal te zijn en nog twintig andere mensen met serieuze issues van uiteenlopende aard.

Medische handelingen

Het is aan de doktersassistente om de urgentie van al deze zorgvragen te wegen. Wie mag vandaag langskomen? Wie komt op de spoedlijst? Wie kan tot morgen wachten of het nog even aankijken? Veel verantwoordelijker wordt een baan niet. Daarnaast doet de doktersassistente handelingen die we doorgaans als verpleegkundig zien. Denk aan hartfilmpjes, wondbehandeling, bloed afnemen, de zogenaamde enkel-arm-index. En uiteraard is ze verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de praktijk.

Tekort aan doktersasssistenten

Je begrijpt het: zonder een goede doktersassistente kan een huisartsenpraktijk niet functioneren. En daarmee stuiten we direct op een ernstig probleem. Er is namelijk een groot tekort aan doktersassistenten. Zo groot dat praktijken erdoor dreigen te sluiten. Hoe komt dat? Veel mensen die opgeleid zijn als doktersassistent gaan direct door naar het Hbo. Zonde, want ook binnen de functie is veel groei mogelijk. Je kunt je bijvoorbeeld ontwikkelen tot praktijkondersteuner (POH) of praktijkmanager. Daarnaast vergroot de schaarste het tekort. Voor stagiaires is nauwelijks plek. Zij hebben intensieve begeleiding nodig, terwijl de drukke doktersassistent ook graag haar kerntaken goed uitvoert. Vooral in de covid-jaren schoot het begeleiden van stagiaires er flink bij in.

Doktersassistent een vrouwenberoep?

Tot slot is de doktersassistent bij uitstek een vrouwenberoep. De enkele man die het vak uitoefent is vooral de uitzondering die de regel bevestigt. Daarmee zijn we de helft van de actieve beroepsbevolking direct kwijt, terwijl daar veel potentieel zit. Vroeger was de huisarts een man. Zijn echtgenote was de assistent en runde de praktijk, tussen het doen van de was en het opvoeden van de kinderen door. Tegenwoordig zijn de meeste huisartsen juist van het vrouwelijke geslacht. Leve de emancipatie. Maar aan de assistentenkant is verrassend weinig veranderd.

Het is super uitdagend om doktersassistent te zijn in een huisartsenpraktijk. Dus mannen, meld je aan voor een opleiding of omscholingsprogramma. En beschik je al over de nodige expertise vanuit een andere zorgachtergrond? Solliciteer op een van de vacatures.

Julia
Werving & Selectie
Julia
Julia is werkzaam bij Buurtdokters als specialist Werving & Selectie

Reageer op dit artikel

Kom werken in de zorg
als anders

Klaar in 1 minuut Helemaal gratis

Mail icon