Triagist

Als Triagist werk je vaak bij de huisartsenpost / dokterswacht. Na 17.00 uur is de huisartsenpraktijk dicht en kunnen patiënten naar de dokterswacht bellen als zij in een situatie verkeren waarbij de hulp van een arts gewenst is. Voor levensbedreigende spoedgevallen bellen ze uiteraard 112, maar het kan soms ook voorkomen dat ze eerst contact zoeken met de dokterwacht. Aan de triagist de taak om de de juiste vragen te stellen, de ABCDE te checken en de juiste urgentie aan de hulpvraag te koppelen.

 

Wat doet een triagist?

Een triagist is het eerste aanspreekpunt voor de patiënt die contact zoekt met de HAP (huisartsenpost). Patiënten kunnen hier terecht met hun klachten die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten. Wanneer de eigen huisartsenpraktijk bijvoorbeeld gesloten is, in de nacht, tijdens het weekend of bij feestdagen is de HAP bereikbaar. Als triagist vraag je de patiënt uit:

  • Wat is de hulpvraag?
  • Waarom wordt er nu contact gezocht?
  • Wat wil de patiënt?

De vragen die je stelt zijn van belang om het totaalplaatje in beeld te krijgen. Op deze manier kan de triagist bepalen welke zorg geboden moet worden. Het kan zijn dat de patiënt onderzocht moet worden door de arts. Dit kan middels een consult, bezoek van de huisarts of misschien moet de patiënt meteen worden opgenomen in het ziekenhuis.

De triagist bepaald aan de hand van de NTS-triagewijzer met hoeveel spoed iemand gezien moet worden. Ook de nazorg is erg belangrijk. Alles wordt verwerkt in het online computer systeem, zodat collega's kunnen zien wat er is afgesproken. Ook gaat er een brief naar de huisarts dat de patiënt contact heeft gezocht.

Wat verdient een triagist?

In de functie van gediplomeerd triagist ontvang je een bruto salaris tussen de € 2.508,- en € 3.466,- per maand (conform schaal 5 van de cao Huisartsenzorg).

Benieuwd wat je verdient onder de CAO Huisartsenzorg of als parttimer? Reken het uit met de bruto-netto calculator van Visma | Raet.

Past het bij je?

Om te weten of dit beroep bij je past. Moet je jezelf de volgende vragen stellen: ben ik in staat om beslissingen te nemen, sta ik stevig in mijn schoenen, ben ik communicatief sterk?

Bij het werk als triagist heb je immers een grote verantwoordelijkheid. Je moet niet bang zijn om een knoop door te hakken bij het maken van beslissingen. Al zal niet altijd iedereen het met je beslissingen eens zijn. Dit kan soms lijden tot conflicten. Hiervoor moet je sterk in je schoenen staan en ook reflecteren en evaluaren hoe dit beter kan. 

Community Triagisten

Wil je met andere triagisten discussiëren over werk en studie? Word dan lid van de Facebookgroep!

 

Gelukkig kijkt er altijd iemand op de achtergrond met je mee naar wat voor beleid je hebt getrieerd. In korte tijd zal je vele telefoontjes aannemen, het ene telefoontje kan levensbedreigend zijn en de ander belt voor een herhaalrecept. Je moet dan ook snel kunnen schakelen. Verder is het belangrijk dat je proffesioneel te werk gaat. Je hebt een beroepsgeheim, dus alles wat je verteld wordt moet je ook geheimhouden. 

Welke opleiding?

Mocht je willen werken als triagist dan moet je in iedergeval in het bezit zijn van een diploma voor:

  • doktersassistent*
  • verpleegkundige (niveau 4)
  • basisarts
  • of minimaal in bezit zijn van een mbo 4 opleiding in de zorg.

* als je minimaal 1 jaar ervaring hebt als doktersassistente of praktijkondersteuner en 200 uur werkervaring hebt bij de huisartsenpost.

Mocht je nog in opleiding zijn voor bovenstaande opleidingen, dan mag je in sommige gevallen ook al aan het werk als triagist. Al zal je uiteindelijk wel de opleiding moeten volgen. Vaak kan dit via de organisatie zelf. Tijdens de korte MBO opleiding tot triagist wordt er van je verwacht dat je een medische-kennis toets, communicatie-toets en praktijkbeoordeling aflegt, ook wel ''het Landelijke Kennisexamen Triage''.

Ga je stagelopen?

Tijdens de opleiding leer je vooral door in de praktijk telefoontjes aan te nemen. Het is een werk- en leertraject.

Stagiairs die stage lopen in de Huisartsenzorg hebben recht op een stagevergoeding van: 
• € 150 bruto per maand voor stages gelijk aan of meer dan 15 uur per werkweek. 
• € 100 bruto per maand voor stages minder dan 15 uur per werkweek. 

Stagairs ontvangen deze vergoeding direct van de stagebieder. Stagebieders kunnen deze vergoeding terugkrijgen via SSFH. Stagiairs kunnen deze vergoeding niet zelf aanvragen, dit is niet toegestaan door de Belastingdienst. 

Op zoek naar een baan?

Zoals bij veel functies in de zorg, bestaat er een tekort aan doktersassistenten. De arbeidsmarkt voor de doktersassistent is dus zeer gunstig. Er staan op ieder moment diverse vacatures open. Maak gratis een profiel aan op ons platform en huisartsen kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als zij een stage of baan beschikbaar hebben.

Wil je doorgroeien?

Als je al meerdere jaren als triagist hebt gewerkt, is er de mogelijkheid om door te groeien binnen de organisatie naar Coördinerend Post-Triagist. Hiervoor is wel aanvullende scholing nodig. Maar dit wordt vaak intern verzorgd door de werkgever.

Waar werken triagisten?

De meeste triagisten werken bij een huisartsenpost. In enkele provincies zijn er nog aparte organisaties die anders heten. Maar het werk is in principe bijna hetzelfde. 

Ervaring uit de praktijk

Lees hier het verhaal van Elina Tapken. Zij werkt als triagist bij Dokterswacht Friesland.

Mail icon