Zzp / freelancer

Heb je altijd al gedroomd om zzp'er te worden en durf je nu de sprong te wagen? Daar komt uiteraard wel wat bij kijken. Hoe ga je precies te werk? Wij proberen jou daarbij te helpen met onze stappenplan!

1. Inschrijving bij de KvK 

Het eerste wat je moet doen, is jouw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Pas daarna is de oprichting van jouw bedrijf een feit. De inschrijving bij de KvK is verplicht voor iedereen in Nederland die werkzaam wil zijn als zelfstandig ondernemer, dus ook voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in de gezondheidszorg. 

Goed om te onthouden: wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet ook zelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat gebeurt namelijk automatisch wanneer de KvK jouw inschrijving verwerkt; zij geven jouw gegevens rechtstreeks door aan de fiscus.

2. Modelovereenkomst voor zzp’ers

Normaal gesproken is het duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst is. Met de Wet DBA kunnen beide partijen bij twijfel ervoor kiezen om een modelovereenkomst af te sluiten, maar dit is niet verplicht. Via de Belastingdienst zijn veel verschillende typen modelovereenkomsten te vinden die zijn opgesteld door verschillende branches en beroepsgroepen. Bij twijfel kan je als zzp’er ook de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen. 

3. Inschrijving in het BIG-register 

Voor bepaalde beroepen in de gezondheidszorg is daarnaast de inschrijving in het BIG-register verplicht. De verplichte inschrijving geldt onder andere voor apothekers, artsen, verloskundigen, tandartsen en verpleegkundigen. Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren in het BIG-register, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis. De gestelde criteria kunnen per beroep verschillend zijn. Zo moet je als verpleegkundig specialist naast een geldige registratie in het BIG-register ook zijn opgenomen in het specialistenregister van de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV).

4. Werk met de juiste tarieven

Als zelfstandig ondernemer heb je in principe de vrijheid om jouw eigen tarieven te hanteren, maar in de zorgsector is er voor diverse vrije beroepenbeoefenaren in de zorg sprake van een maximumtarief. Dit tarief wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten. Kijk voor meer informatie op de website van de NZa.

Voor een globale berekening van een uurtarief: Bereken het.

5. Onderzoek of je bent vrijgesteld van btw

In enkele gevallen zijn de werkzaamheden als ZZP'er in de zorg vrijgesteld van BTW. Het gaat daarbij officieel om 'medische behandelingen die zijn gericht op gezondheidskundige verzorging van de individuele mens' en geldt onder andere voor artsen, psychologen en tandartsen. 

Als ZZP doktersassistent of ZZP praktijkondersteuner werk je zelfstandig in de praktijk van de huisarts. In dat geval zijn de werkzaamheden wel belast met btw. Alleen als je voldoet aan de voorwaarden voor een btw-vrijstelling, is het werk niet belast met btw. Zie de lijst van branches en beroepen die zijn vrijgesteld.

Staat je beroep niet op de lijst van de Belastingdienst met vrijstellingen? Als jij in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR) kun je toch worden vrijgesteld van btw. Je berekent geen btw op de facturen en hoeft in sommige gevallen zelfs geen aangifte omzetbelasting te doen.

 

Sinds 2020 gelden de volgende voorwaarden voor de KOR:

  • Je bent ondernemer voor de btw, Dat ben je als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent en daar inkomsten mee genereert. 
  • Jouw bedrijf is in Nederland gevestigd of je hebt een vaste inrichting in Nederland.
  • De omzet is maximaal € 20.000 per jaar. Bij een hogere omzet kom je niet in aanmerking voor de regeling.

Let op: Wil je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR) en daarmee zorgen voor een btw-vrijstelling? Dan moet je je nog wel (op tijd) voor die regeling aanmelden.

6. Stel goede algemene voorwaarden op

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar zo'n juridisch document kan je wel behoeden voor bepaalde zakelijke problemen. In de algemene voorwaarden neem je bijvoorbeeld regels op over de betalingsvoorwaarden, aansprakelijkheid, geheimhouding en klachten. Het is essentieel dat je voorafgaand aan het afsluiten van een overeenkomst de voorwaarden voorlegt aan de clie╠łnt of opdrachtgever, zodat over het verdere verloop van de samenwerking geen onduidelijkheden kunnen bestaan.

7. Ga goed verzekerd van start

Het is voor iedere Nederlander verplicht om zorgverzekering af te sluiten. Dat geldt dus ook zelfstandige zorgprofessionals. Daarnaast kiezen veel werkgevers en zelfstandige ondernemers ervoor om zich ook tegen andere (bedrijfs)risico's te verzekeren. Het verschilt per branche en functie welke verzekeringen op jouw situatie van toepassing zijn. Houd er ook rekening mee dat je als ZZP'er in de zorg bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk bent voor een arbeidsongeschiktheidsregeling en het opbouwen van aanvullend pensioen. 

Daarnaast is het van belang om verzekeringen af te sluiten die van toepassing zijn op het afdekken van (bedrijfs)risico's. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of aansprakelijkheidsverzekering.

8. Binnenhalen van opdrachten

Het is vooral in het begin niet even makkelijk om nieuwe opdrachtgevers te vinden. Begin met het aanmaken van een profiel op ons platform. Huisartsen kunnen jou dan benaderen voor leuke opdrachten. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Word ook lid van groepen op Facebook en Linkedin. De groep Doktersassistent | Vacatures en stages is speciaal voor vacatures en opdrachten voor degene die op zoek zijn naar een baan als doktersassistent. 

9. Administratie

Als zelfstandig ondernemer ga je je eigen administratie bijhouden. Dat is niet alleen een verplichting voor de belastingdienst, maar natuurlijk ook belangrijk voor jezelf, om een goed overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven. De zakelijke kosten die je maakt zijn aftrekbaar van de winst waardoor je minder belasting gaat betalen. Je moet ook jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting doen.

Het bijhouden van de administratie is niet moeilijk, maar je kunt ook overwegen om een accountant of belastingadviseur in te schakelen. Ook kan onze samenwerkingspartner Zusters@work jou adviseren bij het vinden van de juiste accountant, met betaalbare tarieven voor ZZP’ers.


Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@huisartswerkt.nl of via de Whatsapp-mogelijkheid rechtsonder in beeld.

Mail icon