Heb je altijd al gedroomd om zzp'er te worden en durf je nu de sprong te wagen? Daar komt uiteraard wel wat bij kijken. Hoe ga je precies te werk? Wij proberen jou daarbij te helpen met onze stappenplan!
1. Inschrijving bij de KvK
Het eerste wat je moet doen, is jouw onderneming inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Pas daarna is de oprichting van jouw bedrijf een feit. De inschrijving bij de KvK is verplicht voor iedereen in Nederland die werkzaam wil zijn als zelfstandig ondernemer, dus ook voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) in de gezondheidszorg.
Goed om te onthouden: wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet ook zelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat gebeurt namelijk automatisch wanneer de KvK jouw inschrijving verwerkt; zij geven jouw gegevens rechtstreeks door aan de fiscus.
2. Modelovereenkomst voor zzp’ers
Normaal gesproken is het duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst is. Met de Wet DBA kunnen beide partijen bij twijfel ervoor kiezen om een modelovereenkomst af te sluiten, maar dit is niet verplicht. Via de Belastingdienst zijn veel verschillende typen modelovereenkomsten te vinden die zijn opgesteld door verschillende branches en beroepsgroepen. Bij twijfel kan je als zzp’er ook de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen.
3. Inschrijving in het BIG-register
Voor bepaalde beroepen in de gezondheidszorg is daarnaast de inschrijving in het BIG-register verplicht. De verplichte inschrijving geldt onder andere voor apothekers, artsen, verloskundigen, tandartsen en verpleegkundigen. Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren in het BIG-register, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis. De gestelde criteria kunnen per beroep verschillend zijn. Zo moet je als verpleegkundig specialist naast een geldige registratie in het BIG-register ook zijn opgenomen in het specialistenregister van de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV).
4. Werk met de juiste tarieven
Als zelfstandig ondernemer heb je in principe de vrijheid om jouw eigen tarieven te hanteren, maar in de zorgsector is er voor diverse vrije beroepenbeoefenaren in de zorg sprake van een maximumtarief. Dit tarief wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten. Kijk voor meer informatie op de website van de NZa.
Voor een globale berekening van een uurtarief: Bereken het.
5. Onderzoek of je bent vrijgesteld van btw
In enkele gevallen zijn de werkzaamheden als ZZP'er in de zorg vrijgesteld van BTW. Het gaat daarbij officieel om 'medische behandelingen die zijn gericht op gezondheidskundige verzorging van de individuele mens' en geldt onder andere voor artsen, psychologen en tandartsen.
Als ZZP doktersassistent of ZZP praktijkondersteuner werk je zelfstandig in de praktijk van de huisarts. In dat geval zijn de werkzaamheden wel belast met btw. Alleen als je voldoet aan de voorwaarden voor een btw-vrijstelling, is het werk niet belast met btw. Zie de lijst van branches en beroepen die zijn vrijgesteld.
Staat je beroep niet op de lijst van de Belastingdienst met vrijstellingen? Als jij in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR) kun je toch worden vrijgesteld van btw. Je berekent geen btw op de facturen en hoeft in sommige gevallen zelfs geen aangifte omzetbelasting te doen.