De huisartsenzorg verandert: huisartsen gaan nauwer samenwerken met ondersteunend personeel. Als praktijkondersteuner neem jij een unieke, zelfstandige positie in, naast de huisarts en doktersassistente. Jij signaleert, controleert, biedt preventie, stimuleert zelfmanagement en geeft voorlichting over e-healthprogramma’s en ICT-ondersteuning.
Wat ga je doen?
Ook speel je een belangrijke rol in de huisartsenzorg voor patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, COPD en astma. De praktijkondersteuner richt zich op de zorg voor volwassenen en ouderen. Lijkt het je het leuk om de eenjarige opleiding Praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk (POH) te volgen? Ontdek of de opleiding Praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk (POH) goed bij jou past. Meer weten over het vak en opleidingen ga naar de pagina Praktijkondersteuner.
Welke opleiding als Praktijkondersteuner Somatiek?
Als je aan de slag wilt gaan als POH Somatiek. Dan heb je minimaal 2-jaar ervaring als zorgverlener in de zorg nodig. Dit kan zijn als doktersassistent, verpleegkundige, maatschappelijk werker, jeugdwerker, psycholoog of een andere rol in de zorg. Voor hbo-verpleegkundigen geldt dat zij met een één-jarig opleidingstraject de omscholing kunnen volbrengen. Voor mbo-verpleegkundigen en doktersassistenten duurt dit traject twee jaar.
Welke opleidingen zijn er in jouw regio? Bekijk alle Opleidingen voor POH-Somatiek of lees meer over Zij-instromers Praktijkondersteuner.
Wil je doorgroeien als Praktijkondersteuner Somatiek?
Na afronding van de post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg kun je aan de slag als praktijkondersteuner (POH) bij een huisartsenpraktijk. Heb je na deze post-HBO-opleiding nog behoefte om verder te studeren? Veel praktijkondersteuners ontwikkelen zich richting praktijkmanagement. Of volgen modules om zich te specialiseren in bijvoorbeeld ouderenzorg en palliatieve zorg.